Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ένας απλός τρόπος για να χορταίνουμε πιο εύκολα

Το αίσθημα πείνας αποτελεί το βασικότερο παράγοντα που οδηγεί σε αναζήτηση και πρόσληψη τροφής.

Έτσι, στην προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους, η αποτελεσματική διαχείριση του αισθήματος πείνας παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς μπορεί να διευκολύνει τον έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης.


Ο κατάλληλος σχεδιασμός ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου, προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις του ατόμου, αποτελεί σίγουρα το πρώτο βήμα για την καλύτερη ρύθμιση του αισθήματος πείνας και κορεσμού κατά τη διάρκεια της μέρας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η υιοθέτηση ορισμένων καθημερινών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω.

Μια τέτοια συνήθεια είναι η προτίμηση στερεών τροφίμων έναντι των υγρών. Και αυτό, γιατί η κατανάλωση ενός υγρού τροφίμου, όπως είναι για παράδειγμα ένας χυμός ή ένα αναψυκτικό, δεν ικανοποιεί το αίσθημα πείνας στον ίδιο βαθμό με ένα στερεό τρόφιμο, ακόμη και αν διαθέτει το ίδιο ή υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως ενώ η πρόσληψη «στερεών» θερμίδων οδηγεί σε μικρότερη κατανάλωση τροφής στα επόμενα γεύματα της μέρας, αντίθετα, όταν οι ίδιες θερμίδες προσλαμβάνονται σε υγρή μορφή, δεν παρατηρείται μείωση της ενεργειακής πρόσληψης στα γεύματα που ακολουθούν.

Παράλληλα, έχει φανεί πως οι «υγρές» θερμίδες προκαλούν μικρότερη μείωση των επιπέδων γκρελίνης –της ορμόνης που αυξάνει την όρεξη-, συγκριτικά με την κατανάλωση αντίστοιχης ποσότητας θερμίδων από στερεά τρόφιμα.

Επομένως, για τον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας αντικαταστήστε ορισμένα από τα ροφήματα της ημέρας με στερεά τρόφιμα, επιλέγοντας για παράδειγμα ολόκληρα φρούτα έναντι των φρουτοχυμών και σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες αντί για αναψυκτικά και άλλα ροφήματα.
Πηγή: neadiatrofis.gr, newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin