Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ελαιόλαδο vs Διαβήτη Τύπου 1

 Μια νέα μελέτη για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II (Ιταλία), απεδειξε ότι η χρήση του μειώνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μετά το φαγητό, κατι που δεν παρατηρείται όταν αντί για αυτό χρησιμοποιείται βούτυρο.

Όπως δήλωσε στο ισπανικό περιοδικό Mercacei η Angela A. Rivellese, καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Διαιτητικών Επιστημών του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής και Χειρουργικής, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις , στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στο λιπώδες ήπαρ.

Οι ασθενείς έλαβαν μέρος στις δοκιμές απο τις οικίες τους, με τη βοήθεια ενός εξ αποστάσεως ολοκληρωμένου συστήματος μέτρησης με αντλίες ινσουλίνης, συνεχή παρακολούθηση και καταγραφή της γλυκόζης, και άμεση μετάφραση των κλινικων στοιχείων. Για τους ασθενείς με διαβήτη τύποι 1 ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά για το χρονοδιάγραμμα και τη δόση χορήγησης της ινσουλίνης στα γεύματα.

Ο περιορισμός του επιπέδου μεταγευματικής γλυκόζης όχι μόνο συμβάλλει στην πρόληψη των χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ερευνήτρια εξήγησε ότι ''τα ευεργετικά αποτελέσματα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παρατηρήθηκαν στη μελέτη αυτή μπορεί να σχετίζονται, εκτός από την περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά, και σε άλλα βιοενεργά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες με την αντιοξειδωτική τους δράση. 


Από την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνάμε οτι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ουσία πλούσια σε θερμίδες. Ως εκ τούτου, η ποσότητα που χρησιμοποιείται, τόσο σε διαβητικούς όσο και μη, πρεπει πάντα να συνεκτιμάται με τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. 

Η μελέτη αυτή ειναι ένας ακόμη λόγος να εξαπλωθεί η κατανάλωσή του σε όλο τον κόσμο.
πηγή: naftemporiki.gr
.

3 λάθη που κάνετε με το ελαιόλαδο. Πολλές φορές το χρησιμοποιούμε λάθος!

Το ελαιόλαδο βοηθάει να προσληφθούν λιγότερες θερμίδες

Ελαιόλαδο και ξηροί καρποί κάνουν το μυαλό «ξυράφι»

Ψωμί με ελαιόλαδο για γερή καρδιά

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin