Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Γιαούρτι και ξηροί καρποί για αδυνάτισμα

Για πολλά χρόνια εκείνοι που ήθελαν να διατηρήσουν την σιλουέτα τους είχαν εμμονή με την καταμέτρηση των θερμίδων που κατανάλωναν. Όμως πρόσφατη έρευνα δείχνει πως είναι πολύ πιο σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα των φαγητών που καταναλώνουμε παρά στην ποσότητα των θερμίδων. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ποσότητα καλών τροφών υπάρχει στο διαιτολόγιο κάποιου, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους του μακροπρόθεσμα.

Γιαούρτι και ξηροί καρποί

Η μελέτη των ειδικών σε δείγμα 120.000 ανθρώπων, από τους οποίους τα 5/6 ήταν γυναίκες, έδειξε ότι τρόφιμα όπως το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως συνδέονται με την απώλεια βάρους. Η ερευνητική ομάδα, από τη Σχολή  Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επιβεβαιώνει την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων στην αύξηση ή τη μείωση του βάρους.

Ίσως η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού και ξηρών καρπών κάθε μέρα να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην απώλεια βάρους απ’ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά – μάλλον γιατί κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Βρέθηκε ότι άνθρωποι που έτρωγαν μία παραπάνω μερίδα γιαουρτιού καθημερινά, συγκρινόμενοι με την ομάδα μελέτης σαν ένα ενιαίο σύνολο, έχασαν κατά μέσο όρο 0.37 κιλά κάθε τέσσερα χρόνια, σε διάστημα 20 χρόνων. Για τους ξηρούς καρπούς η απώλεια ήταν αντίστοιχα 0.26 κιλά, για τα φρούτα ήταν 0.22 κιλά, για τα προϊόντα ολικής αλέσεως 0.17 κιλά και για τα λαχανικά 0.1 κιλά.

Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον καθηγητή Dariush Mozaffarian, σημείωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορούν απλά να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες απ’ αυτά τα φαγητά και να αδυνατίζουν. «Προφανώς, τέτοια φαγητά προσφέρουν θερμίδες και δεν μπορούν να παραβιάσουν τον νόμο της θερμοδυναμικής» έγραψε στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. 

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin