Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Alzheimer: Ποια διατροφή μας προστατεύει

Στους λόγους που είχαμε για να αλλάξουμε τη διατροφή μας προς το καλύτερο μπορούμε πλέον να προσθέσουμε και την προστασία μας από την νόσο Alzheimer. Σύμφωνα με νέες μελέτες, φαίνεται πως οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή που περιλαμβάνει μούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και ψάρια μείωσαν σημαντικά το ρίσκο τους για την ασθένεια.

Η διατροφή ονομάζεται MIND, και είναι ένας συνδυασμός δύο ιδιαίτερα δημοφιλών και υγιεινών πλάνων διατροφής, της Μεσογειακής και της δίαιτας DASH, με τη διαφορά ότι εστιάζει συγκεκριμένα σε τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα κάνουν καλό στον εγκέφαλο, όπως τα μούρα. Οι κατηγορίες τροφίμων στις οποίες βασιζόμαστε, λοιπόν, είναι οι εξής:

    Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (τουλάχιστον έξι φορές την εβδομάδα)
    Άλλα λαχανικά (μια φορά την ημέρα)
    Ξηροί καρποί (πέντε φορές την εβδομάδα)
    Μούρα (δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα)
    Προϊόντα ολικής άλεσης (τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα)
    Ψάρι (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα)
    Πουλερικά (δύο φορές την εβδομάδα)
    Ελαιόλαδο (μαγειρεύουμε αποκλειστικά με αυτό)
    Κρασί (ένα ποτηράκι την ημέρα)

Τι να αποφεύγουμε:

    Κόκκινο κρέας (λιγότερο από τέσσερις φορές την εβδομάδα)
    Βούτυρο και μαργαρίνη (λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας ημερησίως)
    Τυρί (το πολύ μια φορά την εβδομάδα)
    Γλυκά (λιγότερο από πέντε φορές την εβδομάδα)
    Τηγανητά και fast food (λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα)

Ποια είναι τα οφέλη;

Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έμειναν πιστοί στη δίαιτα MIND κατάφεραν να ελαττώσουν το ρίσκο τους για Alzheimer κατά 54%. Αλλά ακόμα και όσοι ακολουθούσαν τη διατροφή χαλαρά, είχαν ελαττώσει το ρίσκο κατά 35%. Αυτά τα νούμερα είναι εντυπωσιακά· παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα. Όπως και να το κάνουμε, όμως, η αρχή είναι πολλά υποσχόμενη, καθώς φαίνεται πως ό,τι τρώμε μπορεί όντως να επηρεάσει τις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε Alzheimer σε μεγάλη ηλικία.

Ακόμα κι αν δεν έχετε ιστορικό της νόσου στην οικογένειά σας, εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι να ακολουθήσετε αυτή τη διατροφή, καθώς βασίζεται σε υγιεινά φαγητά που εκτός από το μυαλό, φροντίζουν και για την καλή υγεία της καρδιάς. Και το καλύτερο είναι πως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε αυτό το πλάνο διατροφής αυστηρά για να δούμε τα θετικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει πως είναι πιο εύκολο να παραμείνουμε πιστοί σε αυτό για περισσότερο χρόνο. Μερικές έξτρα συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί είναι να προσέχουμε τα μεγέθη των μερίδων μας, και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πώς ετοιμάζεται το φαγητό. Διάφορες σάλτσες και έλαια μαγειρικής μπορούν να μας φορτώσουν με περιττές θερμίδες και λιπαρά που δεν χρειαζόμαστε. Και, φυσικά, πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό καθημερινά.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η διατροφή – παρά τον μεγάλο της ρόλο – δεν είναι το παν όσον αφορά την νόσο Alzheimer. Είναι εξίσου σημαντικό να ασκούμαστε συχνά και να ελέγχουμε τα επίπεδα του στρες μας, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.
 Θοδωρής Διάκος

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin