Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Η σωστή αποθήκευση φρούτων και λαχανικών

 Η σωστή αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών χρειάζεται σωστό σχεδιασμό, προκειμένου να μην καταλήξουν στα σκουπίδια κι εσείς έχετε χάσει και χρήμα και θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας. Κι επειδή ξέρουμε ότι η συνήθης τακτική είναι να παρασύρεστε στο σούπερ μάρκετ, να αγοράζετε πολλά φρούτα και λαχανικά που δεν πρόκειται να καταναλώσετε σύντομα και στη συνέχεια να τα τοποθετείτε όλα στα κάτω συρτάρια του ψυγείου, δείτε τι πρέπει να ξέρετε έτσι ώστε να τα διατηρήσετε φρέσκα για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τα περισσότερα φρούτα και τα λαχανικά δεν κρατάνε περισσότερο από 1 εβδομάδα
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι να τα ψωνίζετε με βάση το τι σκοπεύετε να καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα. Αυτό αποτελεί τη σίγουρη εξασφάλιση ότι τα φρούτα και τα λαχανικά σας θα καταναλωθούν στην ώρα τους, χωρίς παρατράγουδα.

Ψωνίστε με βάση το μέγεθος του ψυγείου σας
Μην βάλετε τίποτα στη σακούλα σας προτού βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χώρος γι’ αυτό στα συρτάρια του ψυγείου σας. Αν το συρτάρι είναι μεγάλου μεγέθους, τότε μπορείτε να υπολογίσετε μερικά έξτρα φρούτα και λαχανικά στα ψώνια σας.

Δημιουργήστε χώρους αποθήκευσης εκτός ψυγείου
Σε κάποιες τροφές όπως στις ντομάτες, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα πεπόνια, τα καρπούζια κ.ά. δεν αρέσει το ψυγείο. Χρειάζεται, λοιπόν, να δημιουργήσετε χώρους στην κουζίνα σας για την αποθήκευσή τους. Μερικά ράφια, μια βάση από μπαμπού, ένα έξτρα συρτάρι είναι πάντα χρήσιμα για τα είδη που δεν μπαίνουν στο ψυγείο.

Πλύνετε τα είδη μαναβικής μόνο όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε
Λόγω του ότι χαλάνε γρήγορα όταν αποθηκεύονται υγρά, προτιμήστε να βάζετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας στο ψυγείο άπλυτα και να τα ξεπλένετε πριν τα καταναλώσετε. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τα βάλετε στο ψυγείο πλυμένα, φροντίστε να τα στεγνώσετε σωστά πριν τα τοποθετήσετε στην ψύξη.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά χαλάνε εύκολα αν δεν τα προσέξετε
Αν δεν θέλετε να συναντήσετε… σκουλήκια και άλλα τέτοιου είδους ζωύφια στο πιάτο σας, θα πρέπει να χειριστείτε πολύ προσεκτικά τα πράσινα λαχανικά σας. Φροντίστε πάντα να τα ξεχωρίζετε, να αφαιρείτε τα σάπια φύλλα τους, να τα αφήνετε να στεγνώσουν σε σουρωτήρι ή κάποιο μπολ πριν τα αποθηκεύσετε ή τα καταναλώσετε και να τα τυλίγετε, άπλυτα, σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί η υγρασία, η οποία θα τα έκανε να σαπίσουν. Καλό είναι αφού τα τυλίξετε, να τα βάλετε σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο.

Ξεφορτωθείτε άμεσα ό,τι σαπίσει
Ένα σαπισμένο φρούτο ή χαλασμένο λαχανικό θα μεταδώσει το πρόβλημα και στα υπόλοιπα πριν καν το καταλάβετε. Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχετε συχνά τους χώρους που τα αποθηκεύετε, έτσι ώστε να πετάτε ό,τι πρόκειται να προκαλέσει ζημιά.

Ξεχωρίστε τα σωστά
Ο λόγος είναι το αιθένιο ή αιθυλένιο, ένας ακόρεστος υδρογονάνθρακας, μια φυτική ορμόνη που προκαλεί την ωρίμανση των φρούτων. Εν ολίγοις, μερικά φρούτα και λαχανικά παράγουν αυτή την ουσία, ενώ άλλα είναι ευαίσθητα σε αυτή κι όταν βρίσκονται κοντά στα είδη που την παράγουν, σαπίζουν εύκολα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τα ξεχωρίσετε και να τα τοποθετήσετε μακριά. Μερικά από τα φρούτα και λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο είναι τα μήλα, οι μπανάνες, οι ντομάτες, τα πεπόνια, η παπάγια κ.ά. και κάποια από αυτά που είναι ευαίσθητα είναι το μαρούλι, το μπρόκολο, το μάνγκο, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα καρότα κ.ά.

5 μικρά «μυστικά» αποθήκευσης

    Οι μπανάνες μπορεί να μαυρίζουν μέσα στο ψυγείο, αλλά στην ουσία το εσωτερικό τους παραμένει υγιές. Αν θέλετε να τις τοποθετήσετε στο ψυγείο, χωρίς να μαυρίζουν, δοκιμάστε να τις βάλετε σε ένα πλαστικό σακουλάκι.
    Αφήστε τις ντομάτες εκτός ψυγείου, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν τη γεύση τους. Προτιμήστε να τις βάλετε σε ένα μπολ σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από φως, με το μίσχο προς τα πάνω και να τους αλλάζετε συχνά θέση μέσα στο μπολ για να αποφύγετε «τραυματισμούς». Έτσι θα τις διατηρήσετε για περισσότερο από 1 εβδομάδα.
    Δώστε πνοή… ζωής στα μαραμένα λαχανικά του ψυγείου, με ένα παγωμένο μπάνιο. Βάλτε τα μαρούλια και τα μυρωδικά σας σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και κουνήστε τα για 1-2 λεπτά.
    Κρατήστε τις πατάτες σας μακριά από φως. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσής τους είναι σε μια χαρτοσακούλα στο πιο δροσερό και σκοτεινό μέρος της κουζίνας. Αποφύγετε το ψυγείο, καθώς το κρύο μετατρέπει γρηγορότερα το άμυλο σε ζάχαρη, όπως και το πλύσιμο που θα τις κάνει να σαπίσουν γρηγορότερα.
    Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα χρειάζονται ένα ξηρό και σκοτεινό μέρος που αερίζεται για να διατηρηθούν. Κρατήστε τα μακριά από τις πατάτες, οι οποίες εκλύουν υγρασία και αέρια που θα προκαλέσουν την καταστροφή τους και αν τα ξεφλουδίσετε, μπορείτε να τα συντηρήσετε σε ένα κλειστό τάπερ στο ψυγείο.

 ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin