Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τρεις μέρες νηστείας «ξανανιώνουν» το ανοσοποιητικό

Τρεις ημέρες νηστείας μπορεί να τονώσουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και στους ηλικιωμένους και στους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Όπως ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, ο δραστικός περιορισμός ορισμένων θρεπτικών συστατικών για λίγες μέρες διεγείρει τα βλαστικά κύτταρα όταν ξαναρχίσει η κανονική λήψη τροφής, με αποτέλεσμα να δημιουργούν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια (είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις λοιμώξεις).

Το εύρημα αυτό - λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) - μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως είναι οι πάσχοντες από καρκίνο που κάνουν χημειοθεραπεία και οι ηλικιωμένοι οι οποίοι εκ φύσεως παρουσιάζουν μειωμένες ανοσοποιητικές ανταποκρίσεις.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell», άρχισαν την μελέτη τους σε πειράματα με ποντίκια, που έδειξαν πως στη διάρκεια της νηστείας μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων και μόλις ανακτηθεί η φυσιολογική πρόσληψη τροφής ο αριθμός τους αυξάνεται κατακόρυφα. 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή, που οφείλεται στην ενεργοποίηση ορισμένων μοριακών μηχανισμών, πιθανώς αποτελεί εξελικτικό χαρακτηριστικό, που δημιουργήθηκε για να μειώνεται η δαπάνη ενέργειας σε περιόδους έλλειψης τροφής.
Όποια κι αν είναι η αιτία, τα πειράματά τους έδειξαν ακόμα πως με τη βοήθειά της απαλλάσσεται στη διάρκεια της νηστείας ο οργανισμός από τα γερασμένα ή άρρωστα τμήματα του ανοσοποιητικού, τα οποία «ανακυκλώνει» για να βρει ενέργεια. Έτσι, «όταν ανακτηθεί η φυσιολογική διατροφή, το ανοσοποιητικό γεμίζει από νέα, υγιή κύτταρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βάλτερ Λόνγκο, καθηγητής Γεροντολογίας & Βιολογικών Επιστημών στο USC.

Και σε ανθρώπους...

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η χημειοθεραπεία εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα των πασχόντων από καρκίνο, αφήνοντάς τους ευάλωτους στις λοιμώξεις, ενώ προγενέστερες μελέτες του δρος Λόνγκο και των συνεργατών του είχαν δείξει ότι ο παροδικός περιορισμός ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να προστατεύσει το ανοσοποιητικό από τις επιπτώσεις των στρεσογόνων παραγόντων.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν η χημειοθεραπεία ανήκει σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες και αν η νηστεία μπορεί να αναχαιτίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της.
Έτσι, στη συνέχεια της έρευνάς τους ζήτησαν από ομάδα πασχόντων από καρκίνο, οι οποίοι επρόκειτο να αρχίσουν χημειοθεραπεία, να κάνουν νηστεία για τρεις ημέρες, ενώ τους υπέβαλλαν σε σειρά εξετάσεων.
Οι εξετάσεις έδειξαν πως η νηστεία μείωνε τα επίπεδα ορισμένων ενζύμων και ορμονών που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και ανάπτυξης των όγκων.
Ανάλογα ευρήματα είχαν και επόμενες μελέτες με ηλικιωμένους εθελοντές, οι οποίοι επί έξι μήνες νήστευαν επί δύο έως τέσσερις ημέρες.
Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό μεταξύ τους, υποδηλώνουν ότι λίγες μέρες νηστείας μπορεί να βοηθήσουν υγιείς και ασθενείς, δίχως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, κατέληξαν οι ερευνητές. 
πηγή:  tanea.gr
.
.

Ωφέλιμη ή επικίνδυνη η νηστεία; 

Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin