Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Οι προϋποθέσεις για την καλλιέργεια βοτάνων.

Ας γνωρίσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλλιέργεια βοτάνων στον χώρο μας.

Ήλιος
Τα περισσότερα βότανα είναι εύκολο να καλλιεργηθούν στον κήπο μας, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη τοποθεσία. Ένα ηλιόλουστο σημείο που το φώς το βλέπει 6-8 ώρες τη μέρα είναι το κατάλληλότερο. Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε ένα τέτοιο σημείο στον κήπο σας, πολλά βότανα ανέχονται την ελαφριά σκιά, αλλά η ανάπτυξη τους δεν είναι τόσο καλή.

Έδαφος
Τα βότανα μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε οποιοδήποτε καλό χώμα κήπου. Το χώμα δεν πρέπει να είναι πολύ όξινο ή αλκαλικό, αλλά ουδέτερο για να δούμε τα φυτά μας να ευδοκιμούν. Τα περισσότερα αρωματικά φυτά αναπτύσσονται καλύτερα όταν υπάρχει επαρκή οργανική ύλη αλλά δεν απαιτούν υψηλά γόνιμο έδαφος.

Πότισμα
Τα βότανα χρειάζονται αρκετό νερό για να μεγαλώσουν και να βγάλουν πλούσιο φύλλωμα αλλά ένας παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι η αποστράγγιση του εδάφους. Κανένα από τα γνωστά βότανα εν ευδοκιμεί σε πολύ υγρό έδαφος γιαυτό πρίν τα φυτέψουμε είναι καλό να δημιουργησουμε ένα υπόστρωμα από βότσαλα, έτσι ώστε το νερό να αποστραγγίζετε και να μη στέκεται στη ρίζα του φυτού.
Παράσιτα
Λίγα έντομα και ασθένειες μπορούν να βλάψουν τα βότανα. Το έντονο άρωμα τους απωθεί τα παράσιτα και με λίγη προσοχή και έλεγχο των φυτών μπορούμε να τα προστατέψουμε και να καλλιεργήσουμε υγειή και πλούσια φυτά.
Πηγές: monoprasino.blogspot.gr -fytokomia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin