Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Γαρίφαλο: Ιδιαίτερα οφέλη που μπορεί να παρέχει στην υγεία του ανθρωπίνου σώματος

Το γαρύφαλλο, ή αλλιώς Eugenia caryophyllus, είναι ένα μπαχαρικό που έρχεται από τη μακρινή Ινδονησία και έχει ταυτιστεί κυρίως με την ασιατική και κινέζικη κουζίνα.
Σήμερα, αποτελεί ένα κοινό μπαχαρικό της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τα οργανοληπτικά συστατικά πολλών πιάτων.

Τόσο οι παραδοσιακές νοικοκυρές όσο και οι επαγγελματίες της κουζίνας χρησιμοποιούν το παρόν μπαχαρικό στην παρασκευή του κρέατος, των πουλερικών, των ψαριών και των σαλτσών.


Η μοναδική σύστασή του οφείλεται και για τα ιδιαίτερα οφέλη που μπορεί να παρέχει στην υγεία του ανθρωπίνου σώματος. Το γαρίφαλο περιέχει σημαντικές ποσότητες από ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται ευγενόλη. Η ευγενόλη έχει μελετηθεί ευρέως από την επιστημονική κοινότητα για πιθανές δράσεις έναντι της μόλυνσης των τροφίμων από περιβαλλοντικούς ρύπους, της προστασίας έναντι καρκινικών όγκων του πεπτικού σωλήνα και της φλεγμονής των αρθρώσεων. Επίσης, η ευγενόλη διακρίνεται για τις αντιμικροβιακές και αναισθητικές ιδιότητές της και για αυτό άλλωστε έχει χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες ουσίες στην οδοντιατρική επιστήμη.

Μια αξιοσημείωτη ιδιότητα της ευγενόλης είναι ότι μπορεί να ασκεί αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε πειραματικά μοντέλα η προσθήκη γαρύφαλλου στη διατροφή, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, φαίνεται να μειώνει τη συμπτωματολογία της φλεγμονής. Μάλιστα, το γαρίφαλο φαίνεται να περιέχει μια ποικιλία φαινολικών συστατικών, όπως η καμπεφερόλη και η ραμνετίνη, οι οποίες συμβάλλουν στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Ας προσθέσουμε λίγο γαρύφαλλο στα πιάτα μας και πιθανά να ωφεληθούμε όχι μόνο από το ξεχωριστό άρωμά του αλλά και από τη μοναδική σύστασή του…

Πηγή: neadiatrofis.gr - newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin