Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ξηροί καρποί εναντίον διαβήτη

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ακόρεστες λιπαρές ουσίες οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία. Είναι επίσης πλούσιοι σε πρωτεΐνες.

Οι ακόρεστες λιπαρές ουσίες είναι δυνατόν να βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και να βοηθούν τη δράση της ινσουλίνης.

Τα ακόρεστα λιπίδια (πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα) που περιέχονται μέσα στους ξηρούς καρπούς, βελτιώνουν την κατάσταση των λιπιδίων στο αίμα διότι μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα.


Άτομα τα οποία καταναλώνουν  συστηματικά ξηρούς καρπούς όπως τα φιστίκια, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2.

Το ίδιο ισχύει και για άτομα τα οποία καταναλώνουν φιστικοβούτυρο.

Οι σημαντικές αυτές διαπιστώσεις προκύπτουν από μια μεγάλη έρευνα σε 83.818 γυναίκες, ηλικίας από 34 έως 59 ετών που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες για 16 χρόνια, από το 1981 έως το 1997.

Οι ερευνητές από το Χάρβαρντ, μελέτησαν τα χαρακτηριστικά της διατροφής των γυναικών αυτών όπως επίσης και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το κίνδυνο για διαβήτη. Τέτοιοι παράγοντες που λήφθηκαν υπ' όψη είναι ο δείκτης μάζας σώματος, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, το κάπνισμα, η σωματική εξάσκηση και η συνολική ποσότητα θερμίδων που λάμβανε καθημερινά η κάθε συμμετέχουσα στην έρευνα.

Τα ευρήματα τους έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 1 ουγκιά ξηρούς καρπούς για 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 27% να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν 1 ουγκιά ξηρούς καρπούς από 1 έως 4 φορές την εβδομάδα, είχαν 16% λιγότερο κίνδυνο για διαβήτη σε σύγκριση με αυτές που δεν έτρωγαν λιγότερη ποσότητα των καρπών αυτών.

Επιπρόσθετα  βρήκαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες ουγκιές φιστικοβούτυρου την εβδομάδα, είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη.

Η ουγκιά είναι μονάδα βάρους που ισοδυναμεί με 28,34 γραμμάρια.

Οι ερευνητές στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και φιστικοβούτυρου, μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.

Όμως προσθέτουν ότι χρειάζεται προσοχή επειδή οι ξηροί καρποί και το φιστικοβούτυρο περιέχουν πολλές θερμίδες.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει τα άτομα που τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς να μειώνουν την κατανάλωση άλλων τροφίμων με ψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (άσπρο ψωμί, επεξεργασμένα κρέατα ή αλλαντικά και έτοιμα φαγητά).

Ακόμη ένα σημείο το οποίο θα θέλαμε να τονίσουμε για το οποίο χρειάζεται προσοχή, είναι το αλάτι που περιέχεται μέσα στους βιομηχανικά επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς. Το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή είναι νοσηρό για την υγεία και είναι αιτία πρόκλησης ψηλής πίεσης.

Εμείς θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση των ξηρών καρπών, είναι ευεργετική και για την καρδιά και μειώνει τους ξαφνικούς θανάτους λόγω αρρυθμίας.

Τα στοιχεία που αφορούν τους ξηρούς καρπούς είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο λόγω των πολλών θερμίδων που περιέχουν και παράλληλα χρειάζεται προσοχή στο πολύ αλάτι που περιέχεται στις βιομηχανικά επεξεργασμένες συσκευασίες. 

πηγή: medlook.net
.
.

Φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί, κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων 

Οι ξηροί καρποί στην υπηρεσία της καρδιάς σας!

«Ελιξίριο» μακροζωίας τα καρύδια;

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη θνησιμότητα αλλά και το σωματικό βάρος. Τέσσερις φούχτες ανάλατων ξηρών καρπών την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin