Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ: πρώτα η ασφάλεια των τροφίμων λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να διαφυλαχθεί πλήρως στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε ακρόαση στις 11 Φεβρουαρίου στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ. Η ΕΕ είναι πάντα πιο επιφυλακτική σε ζητήματα που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα τρόφιμα από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων και τη χρήση ορμονών. Επίσης, διερευνήθηκε οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα απαιτήσει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία EE-ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της ακρόασης οι ειδικοί δήλωσαν ότι η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στη θέση της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη συμφωνία T-TIP δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πιστεύει ο κόσμος. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές επέμειναν στην ανάγκη να τηρηθεί αυστηρά η ευρωπαϊκή "Αρχή της Προφύλαξης", βάσει της οποίας η υποψία πως κάτι μπορεί να είναι επικίνδυνο αρκεί για τον αποκλεισμό του από την αγορά.

Ο Joseph Burke, υπεύθυνος κανονιστικών, εμπορικών και καταναλωτικών υποθέσεων  στην αμερικανικής διπλωματική αποστολή στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι "τέτοιες αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και αν αυτά δεν είναι κατανοητά, τότε εκείνοι που αποφασίζουν πρέπει να τις εξηγήσουν στους πολίτες, τους οποίους και εκπροσωπούν".

Οι ευρωβουλευτές, από την πλευρά τους, τόνισαν δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν μία προσέγγιση που θα βασίζεται αποκλειστικά σε επιστημονικά δεδομένα. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Françoise Castex,  μόνιμη εισηγήτρια για τα τη συμφωνία Τ-ΤΙP (Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ) δήλωσε ότι οι επιστημονικές μελέτες δεν είναι πάντα σε θέση να εντοπίσουν όλους τους πιθανούς κινδύνους. Παράδειγμα είναι η περίπτωση του αμίαντου. Τόνισε ότι "πρέπει να θυμόμαστε πώς δε πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα από ότι επιθυμούν οι πολίτες".
  ΠΗΓΗ: europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin