Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Εσπεριδοειδή: Προστατεύουν τις γυναίκες από εγκεφαλικό

Μια πρόσφατη μεγάλη προοπτική μελέτη (Nurses' Health Study), στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 70.000 γυναίκες, έδειξε ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών προφυλάσσει από την εμφάνιση εγκεφαλικού.
Η ευεργετική δράση των συγκεκριμένων φρούτων φαίνεται πως έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε μια υποκατηγορία φλαβονοειδών, τις φλαβανόνες

. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες με διάφορες γνωστές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό, όπως η προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Στη μελέτη έγινε καταγραφή της διαιτητικής πρόσληψης των συμμετεχουσών μέσω ημιποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων ανά τετραετία και περιελάμβανε την παρακολούθησή τους για 14 χρόνια. Στο χρονικό αυτό διάστημα παρατηρήθηκαν 1.803 περιστατικά εγκεφαλικών.

Ωστόσο, φάνηκε ότι οι γυναίκες με υψηλότερη κατανάλωση φλαβανονών είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού επεισοδίου σε σχέση με όσες είχαν χαμηλότερη κατανάλωση, ακόμα και όταν γινόταν διόρθωση για διάφορους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι οι φλαβανόνες -τις οποίες λαμβάνουμε κυρίως μέσω της κατανάλωσης εσπεριδοειδών φρούτων και των χυμών τους- έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και μειώνουν τον κίνδυνο ισχαιμικού επεισοδίου.

Μάλιστα, η δράση αυτή ξεχωρίζει τις φλαβανόνες από τα υπόλοιπα φλαβονοειδή, για τα οποία δεν βρέθηκε αντίστοιχη συσχέτιση. Πρόκειται για πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα που στηρίζουν μια νέα ευεργετική δράση των εσπεριδοειδών και προσθέτουν ακόμη έναν λόγο για την ανάγκη τακτικής ένταξής τους στη διατροφή μας.

Πηγή: neadiatrofis

.
.

Τα εσπεριδοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin