Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη θνησιμότητα αλλά και το σωματικό βάρος. Τέσσερις φούχτες ανάλατων την εβδομάδα.

ξηροί καρποί
Οι άνθρωποι που τρώνε κάθε μέρα τουλάχιστον μια μερίδα ξηρούς καρπούς έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να αποβιώσουν από οποιαδήποτε αιτία τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Επίσης μελέτη διαπιστώνει ότι όσοι τρώνε καθημερινά ξηρούς καρπούς έχουν τελικά χαμηλότερο σωματικό βάρος από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου ξηρούς καρπούς.


Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Dana-Farber» με επικεφαλής τον Δρ Τσαρλς Φουξ μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 119.000 ανδρών και γυναικών, το διάστημα 1980-2010.

Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών μείωνε κατά 29%, κατά μέσο όρο, τους θανάτους από καρδιακή νόσο και κατά 11% τους θανάτους από καρκίνο.

Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς μια φορά την εβδομάδα είχαν 11% μείωση της θνησιμότητας, όσοι έτρωγαν δύο έως τέσσερις φορές, είχαν μείωση 13%, ενώ για πέντε έως έξι φορές η μείωση αυξανόταν στο 15% και για πάνω από επτά φορές την εβδομάδα στο 20%.

Οι ερευνητές ωστόσο δεν κατάφεραν να διευκρινίσουν εάν συγκεκριμένοι ξηροί καρποί έχουν μεγαλύτερο όφελος για την υγεία έναντι άλλων, καθώς η μείωση της θνησιμότητας σχετίζεται με την κατανάλωση ποικιλίας ξηρών καρπών. Επίσης, η μελέτη δεν παρέχει διευκρινίσεις ως προς το αν οι ξηροί καρποί ήταν ανάλατοι, ψημένοι ή ωμοί.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε, νωρίτερα φέτος, δημοσιεύσει και μια άλλη έρευνα, που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς, μειώνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων στους ηλικιωμένους, ιδίως όσοι βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει τους ξηρούς καρπούς με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων, όπως διαβήτη τύπου ΙΙ, καρκίνου του εντέρου, χολολιθίασης και καρδιοπάθειας. Επίσης έχουν σχετιστεί με μείωση της χοληστερόλης, του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και της ινσουλινοαντίστασης.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα, ακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ αποτελούν πηγή πρωτεϊνών. Επειδή όμως περιέχουν πολλές θερμίδες, η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να οδηγεί σε υπερβολές. 

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συστήνει τέσσερις φούχτες ανάλατων ξηρών καρπών την εβδομάδα.
πηγή:  omorfamystika.gr
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin