Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την άνοια.

Αν θέλετε να έχετε μυαλό-ξυράφι μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά, φροντίστε να ακολουθείτε τις επιταγές της παραδοσιακής, μεσογειακής διατροφής, συνιστούν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ.
Αναλύοντας τα ευρήματα 12 προγενέστερων μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι τρώνε άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.
Σε εννέα από τις μελέτες, όσο μεγαλύτερη ήταν η συμμόρφωση με τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, τόσο καλύτερη ήταν η νοητική λειτουργία των εθελοντών και τόσο χαμηλότερος ο ρυθμός της νοητικής εκφύλισης.

Επιπλέον, η υιοθέτηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής συσχετίσθηκε με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Ωστόσο, τα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν ασαφή για την ήπια νοητική διαταραχή, που συχνά αποτελεί πρόδρομη κατάσταση του Αλτσχάιμερ.
Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Epidemiology».
«Αν και η συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης με την μεσογειακή διατροφή και του κινδύνου άνοιας δεν είναι νέα, η μελέτη μας αποτελεί την πρώτη συστηματική ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ιλιάνα Λουρίντα.
«Η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ θρεπτική και το συμπέρασμά μας είναι ότι μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο, ελαττώνοντας τον κίνδυνο άνοιας.
»Ωστόσο, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες - ιδίως όσον αφορά την συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με την ήπια νοητική διαταραχή, αλλά και την αγγειακή άνοια».
tanea.gr
-

Μεσογειακή διατροφή: Υγιεινή αλλά ακριβή

Ασπίδα για την υγεία με καρύδια και μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τη θνησιμότητα

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin