Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οι ξηροί καρποί ωφελούν την καρδιά

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι ξηροί καρποί έχουν ισχυρές προστατευτικές δράσεις για την υγεία μας, ιδιαίτερα για την καρδιά. Επίσης, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να καταναλώνουν (ποσότητα, συχνότητα, μορφή) τους ξηρούς καρπούς για να επωφελούνται στο μέγιστο από αυτούς.
Τι έχουν δείξει οι έρευνες μέχρι σήμερα για τη σχέση που έχουν οι ξηροί καρποί με την υγεία;

Ένα απρόσμενο αποτέλεσμα που βρέθηκε από τις διατροφικές έρευνες είναι ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια) έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή (έμφραγμα μυοκαρδίου) ή να αποβιώσουν λόγω καρδιακής πάθησης, απ' ό,τι οι άνθρωποι που σπάνια καταναλώνουν ξηρούς καρπούς.Μερικές από τις μεγαλύτερες πολύχρονες διαχρονικές έρευνες που εξέτασαν τη σχέση διατροφής και υγείας έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, για τα άτομα που τρώνε ξηρούς καρπούς μερικές φορές κάθε εβδομάδα βρέθηκε σταθερά ότι διατρέχουν από 30% έως 50% λιγότερο κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου, ξαφνικό καρδιακό θάνατο ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο.

Πώς βοηθούν οι ξηροί καρποί την υγεία μας, ιδιαίτερα την καρδιά και τα αγγεία;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι ξηροί καρποί ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα:


  •   τα ακόρεστα λίπη που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL στο αίμα
  • τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα των ξηρών καρπών (πρόκειται για ομάδα ακόρεστων λιπών) φαίνεται ότι είναι σε θέση να προλαμβάνουν τη δημιουργία αρρυθμιών της καρδιάς
  • παράλληλα, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (που υπάρχουν επίσης σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, ο κολιός) μπορούν να προλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, στον ίδιο βαθμό που το κάνει η ασπιρίνη
  • οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αργινίνη, αμινοξύ που απαιτείται για τη σύνθεση του νιτρικού οξέος, το οποίο χαλαρώνει τα συσπασμένα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι τη ροή του αίματος σε αυτά - η δράση αυτή είναι ωφέλιμη σε ασθενείς με υψηλή πίεση (υπέρταση)
  • επιπλέον, οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες διαφόρων άλλων θρεπτικών, ιδιαίτερα ωφέλιμων ουσιών, όπως  βιταμίνη Ε,  φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), κάλιο, φυτικές ίνες και άλλες. 
  •  
Πώς πρέπει να καταναλώνονται οι ξηροί καρποί, για να είναι κέρδος για την υγεία;
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από σοβαρές και μακροχρόνιες έρευνες τεκμηρίωσαν επαρκώς τις ευεργετικές τους δράσεις για την υγεία.

Μάλιστα, ο ισχυρός και ιδιαίτερα αυστηρός οργανισμός FDA (Food and Drug Administration, Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε την ακόλουθη σύσταση: «Η διατροφή που περιέχει μία ουγκιά (28 γραμμάρια) ξηρών καρπών κάθε μέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις».

Ωστόσο, το να καταναλώνει κάποιος ξηρούς καρπούς χωρίς προσοχή και επιπρόσθετα από τα άλλα συνήθη γεύματα και σνακ δεν είναι βοηθητικό. Τα 28 γραμμάρια ξηρών καρπών, όσοι περίπου χωρούν σε μια χούφτα συνήθους μεγέθους, δίνουν 185 θερμίδες.
Εάν δεν αφαιρέσουμε κάτι άλλο από τη διατροφή μας, διότι τρώμε ξηρούς καρπούς κάθε μέρα, η απόκτηση βάρους για 1 χρόνο θα είναι 4,5 κιλά ή περισσότερο. Το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία θα μας ωθούν έτσι πιο κοντά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, παρά το αντίθετο.

Για τους λόγους αυτούς, είναι προτιμότερο αντί διαφόρων σνακ, όπως τσιπς, σοκολάτες ή άλλα, να καταναλώνουμε στη θέση τους ξηρούς καρπούς.

Πρέπει να τονισθεί ότι το αλάτισμα των ξηρών καρπών δεν συστήνεται, διότι είναι γνωστές οι αρνητικές συνέπειες του υπερβολικού αλατιού στην υγεία. Η επικάλυψη των ξηρών καρπών με διάφορα επιπρόσθετα προσθέτει αχρείαστες θερμίδες ή άλλα ανεπιθύμητα στοιχεία, που δεν αυξάνουν τις ωφέλιμές τους δράσεις, αλλά κάνουν το αντίθετο.

Επίσης, οι ξηροί καρποί μπορούν να χρησιμοποιούνται στη θέση του κρέατος στα κύρια πιάτα ή ως ένα υγιεινό τραγανιστό στις σαλάτες.

Πηγή: medlook.net 

.
.
 
  1. Η κατανάλωση καρυδιών αλλά και γενικότερα ξηρών καρπών προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις

  2. Οι ξηροί καρποί στην υπηρεσία της καρδιάς σας!

  3. Νωποί και ανάλατοι ξηροί καρποί για καλή υγεία

  4. Ξηροί καρποί και ψάρια προστατεύουν από τον παγκρεατικό καρκίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin