Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η Κίνα ενδιαφέρεται για ελληνικό λάδι, κρασί και βαμβάκι

Μεγάλο ενδιαφέρον για τρία ελληνικά προϊόντα, ελαιόλαδο, βαμβάκι και κρασιά, έδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας κ. Χούι Λιανγκγού στη συνάντηση στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 13/2, στη Ρώμη μεταξύ κινέζων αξιωματούχων και των υπουργών Γεωργίας Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

«Μου έκανε εντύπωση που τόσο ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης όσο και ο υφυπουργός τους αναφέρθηκαν στο ελληνικό ελαιόλαδο και γενικά στο λάδι της Μεσογείου. Αναφέρθηκε ως δεύτερο προϊόν το βαμβάκι μας και ως τρίτο προϊόν τα ελληνικά κρασιά. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διεύρυνση των εισαγωγών τους από τις μεσογειακές χώρες και την Ελλάδα, καθώς και την επιθυμία τους για την απάλειψη γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων» αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι συμμετέχοντες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο εκφράζουν την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας και των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. Επίσης τονίζουν την πρόθεση να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μη δασμολογικά εμπόδια στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και να προστατευθούν τα Προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη.

Η αγωνία των Κινέζων

«Έξι μεσογειακές χώρες που, λίγο-πολύ, μοιράζονται τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες, τα παραγωγικά συστήματα, καθώς και τα διατροφικά πρότυπα βρέθηκαν μαζί για να ακούσουν το ενδιαφέρον της κινέζικης πλευράς, μιας χώρας που ουσιαστικά εξέφραζε την αγωνία της για τη διατροφική επάρκεια» λέει ο κ. Τσαυτάρης. Και προσθέτει: «Ειπώθηκε τόσο από τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης όσο και από τον υφυπουργό τους ότι η Κίνα είναι μια χώρα που καλείται να θρέψει το 20% του ανθρώπινου πληθυσμού έχοντας στη διάθεσή της μόνο το 9% των καλλιεργήσιμων εδαφών και λιγότερο από το 4% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Άρα και για τους Κινέζους η επάρκεια αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Από την άλλη μεριά, έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα της Μεσογείου και φυσικά για τα προϊόντα της Ελλάδας».

Στη Ρώμη συζητήθηκε η διεύρυνση των εξαγωγών προς την Κίνα καθώς και ο τρόπος διεύρυνσης της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα, «βλέποντας τους τελευταίους μήνες τη ραγδαία άνοδο που δέχονται οι εξαγωγές των προϊόντων μας στην Κίνα - σας θυμίζω ότι τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί η εξαγωγή ελαιολάδου κατά 24%, καθώς και η εξαγωγή κρασιών».
Τράτσα Μάχη 
----------------------

1 σχόλιο:

 1. Συμμετείχε σε διεθνή έκθεση......Στη Ρωσία το ζακυνθινό ελαιόλαδο.....

  Σε διεθνή έκθεση προϊόντων στη Μόσχα, συμμετείχε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου. Η διεθνής έκθεση, η οποία γίνεται δύο φορές το χρόνο, Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο, αφορά τρόφιμα και ποτά και η Ελλάδα συμμετείχε με τέσσερις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και έναν ιδιώτη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το ζακυνθινό προϊόν -κυρίως από επαγγελματίες- και ήδη δύο νταλίκες με λάδι, έχουν ξεκινήσει το ταξίδι για την πρωτεύουσα της Ρωσίας. Το λάδι του νησιού θα τοποθετηθεί σε περιφερειακά σούπερ μάρκετ της Μόσχας.

  Στόχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου είναι να μάθουν οι Ρώσοι το ζακυνθινό λάδι, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, με χώρες όπως η Ιταλία και Ισπανία, που πουλάνε αρκετά χρόνια τώρα στη Ρωσία.

  πηγή: ΑΜΠΕ
  http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=259298
  23/2/13

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Blog Widget by LinkWithin