Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Η παραγωγή κρέατος επιβαρύνει το περιβάλλον 14 φορές πιο πολύ απ' ότι των φρούτων

Εξαιτίας των εκπομπών αερίων...

Η υγιεινή διατροφή επηρεάζει  το περιβάλλον, υποστηρίζουν Γάλλοι επιστήμονες σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition».

Κατά την έρευνα, που έγινε στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Αγρονομίας στην Μασσαλία, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 1,918 Γάλλων και τις εκπομπές αερίων από την παραγωγή φυτών, ψαριών, κρέατος, πτηνών και άλλων συστατικών. Η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών δεν συντελεί τόσο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο ένα κοπάδι αγελάδων, αλλά οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα συντελούν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος μέσω της κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφών. 

Η συγγραφέας της μελέτης, Νικολ Ντάρμον, εξήγησε πως «όταν τρώμε υγιεινά επιλέγουμε τροφές που έχουν χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Πρέπει δηλαδή να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά». 

Το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το νιτρικό οξείδιο, τα αέρια που συντελούν συνήθως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, παράγονται από τις μηχανές που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και τα αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα συντελούν τελικά στην κλιματική αλλαγή. Η παραγωγή των τροφίμων, περιλαμβανομένων των μεθόδων γεωργίας και μεταφοράς των προϊόντων, υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 15% - 30% των εκπομπών αερίου του φαινομένου του θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες. 

Η Ντάρμον και οι συνεργάτες της μελέτησαν βαθύτερα στο ζήτημα, εξετάζοντας τα διατροφικά ημερολόγια 1,918 Γάλλων. Συνέκριναν την διατροφική ποιότητα και τα αέρια που παράγοντας απ’ αυτήν.  Από τα ημερολόγια που τηρούσαν οι συμμετέχοντες για επτά ημέρες το διάστημα 2006-2007, οι ερευνητές εντόπισαν τα 400 πιο συχνά καταναλισκόμενα τρόφιμα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μια βάση για να βρουν πόσες ήταν οι εκπομπές αερίων για την παραγωγή του καθενός, δηλαδή τα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Επίσης ελήφθησαν υπόψη όλες οι πλευρές του κύκλου ζωής των τροφίμων, περιλαμβανομένου και του τρόπου μαγειρέματος. «Το μόνο που δεν συνεκτιμήθηκε ήταν η μεταφορά από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι», εξηγεί η ερευνήτρια. 

Συνολικά, περίπου 1.600 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονταν για κάθε 100 γραμμάρια κρέατος που παραγόταν. Δηλαδή 14 φορές μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτήν που εκπέμπεται στο περιβάλλον από την παραγωγή φρούτων, λαχανικών και δημητριακών. Επίσης υπερδιπλάσια ποσότητα απ’ την εκπεμπόμενη για την παραγωγή ψαριών, πουλερικών, χοιρινών και αβγών. 

Να σημειωθεί ότι ένα μέσο αυτοκίνητο εκπέμπει περίπου 423 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 1,5 χιλιόμετρο. Το χάσμα μειώθηκε όταν οι ερευνητές εξέτασαν πόσα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονταν ανά 100 θερμίδες. Το περισσότερο αέριο (857 γραμμάρια) εκπεμπόταν για να παραχθούν 100 θερμίδες κρέατος. Δηλαδή τριπλάσιες εκπομπές συγκριτικά με την ποσότητα ενέργειας των φρούτων και λαχανικών. Τα λαχανικά και τα φρούτα πάντως εξέπεμπαν περισσότερο αέριο συγκριτικά με τα δημητριακά, τα γλυκά, τα αλμυρά σνακ, τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά. Ίση όμως ποσότητα αερίων με το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά και τα αβγά. 

Τα διατροφικά ημερολόγια των συμμετεχόντων ευθύνονταν για περίπου 5.000 γραμμάρια αερίων ανά ημέρα ανά άτομο. Η ερευνήτρια εξηγεί ότι τα άτομα που κάνουν διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα πρέπει να τρώνε περισσότερη ποσότητα για να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός τους και σε διαφορετική περίπτωση θα προσλάμβαναν από ένα κομμάτι κρέατος.
-
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin