Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Το εξωτικό «πεκάν» υπόσχεται...

ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
kefala_niki@yahoo.com

Εποχή περισυλλογής αλλά και αναζήτησης ευκαιριών αυτή που διανύουμε και οι συζητήσεις γύρω από την εκμετάλλευση της γης πληθαίνουν, με πρωταγωνιστές τις νέες και πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες...
Σε προηγούμενο σημείωμά μας αναφερθήκαμε στην καρυδιά, σε μια προσπάθεια να θυμίσουμε τις παραδοσιακές δενδροκαλλιέργειες που επιδοτούνται με σκοπό την αναβίωσή τους, αλλά και την αξιοποίηση αγρών οριακής απόδοσης. Θα ανοίξουμε μια παρένθεση, λόγω συγγένειας του καρπού με το ελληνικό καρύδι, για να σας συστήσουμε την εξωτική καρυδιά «πεκάν» εκ Βραζιλίας, που φιλοξενείται στη θεσσαλική γη και δελεάζει επίδοξους καλλιεργητές, υποσχόμενη με την σειρά της μεγάλα κέρδη!
Πρόκειται για αιωνόβιο δένδρο που μπορεί να ζήσει περισσότερα από 120 χρόνια, φτάνει τα 25-35 μέτρα ύψος, με 15-30 μέτρα διάμετρο, ο καρπός του είναι λεπτόφλουδος και ανοίγει ευκολότερα από του καρυδιού, είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και Ε, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές στερόλες και κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική αγορά.
Η καλλιέργεια της καρυδιάς πεκάν έχει ξεκινήσει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη Ν. Ευρώπη, όμως για την Ελλάδα παραμένει άγνωστη, με ελάχιστους καλλιεργητές και την εγχώρια ζήτηση να καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με την εισαγωγή του προϊόντος από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν και 75% της παγκόσμιας παραγωγής, και από τρίτες χώρες. Πιστεύεται πως, εξαιτίας της σταθερά αυξανόμενης ζήτησης ξηρών καρπών, πρόκειται για ένα προϊόν με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Οι καρποί μπορούν να πουληθούν νωποί ή ξηροί και από τη μεταποίησή τους προκύπτει έλαιο με φαρμακευτική και μαγειρική χρήση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλλιέργεια της καρυδιάς πεκάν θεωρείται εύκολη, καθώς δεν υφίσταται ζημιές από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Αντέχει σε θερμοκρασίες από -18ο C έως 45ο C, αλλά «αχίλλειος πτέρνα» της είναι οι ανοιξιάτικοι παγετοί.
Οι προβλεπόμενες μακροχρόνιες αποδόσεις μπορεί να αγγίξουν τα 1.500-4.000 ευρώ/στρέμμα και μεταφράζονται σε 700-1.200 κιλά καρπού με φλοιό/στρέμμα ή σε 250-400 κιλά ψίχας/στρέμμα, στην ηλικία των 15 ετών.
Αυτά τα μεγέθη ισχύουν, αν εφαρμοστούν οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές που ορίζουν:
  • Μεγάλες αποστάσεις κατά τη φύτευση (10-11μ.) λόγω του μεγάλου μεγέθους που αναπτύσσουν τα δένδρα αλλά και των μεγάλων αναγκών τους σε ηλιακό φως.
  • Σωστή λίπανση την Ανοιξη και το Φθινόπωρο.
  • Ικανοποιητική ποσότητα νερού κατά τη βλαστική περίοδο αλλά και κατά την περίοδο που μεγαλώνει ο όγκος των καρυδιών και
  • Κλάδεμα καρποφορίας τον χειμώνα που αφορά την απομάκρυνση των ξηρών βλαστών και το άνοιγμα του εσωτερικού της κώμης.
Η συγκομιδή του καρπού γίνεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο ανάλογα με την ποικιλία κι όταν το πράσινο εξωτερικό περίβλημα αλλάξει χρώμα και αρχίζει να σχίζεται.
Η συγκομιδή μπορεί να γίνει με μηχανικά μέσα (δονητές). Ακολουθεί η διαδικασία αποφλοίωσης του κέλυφους και η παραγωγή ψίχας προς εμπορία.
Tip
Στα καρύδια πεκάν ο καρυοθραύστης είναι άγνωστος!

http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin