Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΞΑΝΘΗ... Ένας συνεταιρισμός μπορεί να φέρει την πατάτα της Μυρτίσκης στο προσκήνιο

«Αν συσπειρωθούν οι αγρότες η πατάτα μπορεί να πάρει τη θέση του καπνού και να γίνει βασική
πηγή εσόδων» σχολίασε ο πατατοπαραγωγός και τεχνολόγος γεωπόνος Ριτβάν Χατζή Μεμέτ.
Η πατάτα της μπορεί να γίνει τοπικό προϊόν της Ροδόπης.

Την εξωστρέφεια που αξίζει σε ένα προϊόν τοπικό και ποιοτικό επιδιώκουν οι πατατοπαραγωγοί της Μυρτίσκης. «Αν συσπειρωθούν οι αγρότες η πατάτα μπορεί να πάρει τη θέση του καπνού και να γίνει βασική πηγή εσόδων» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Χ» ο πατατοπαραγωγός και τεχνολόγος γεωπόνος Ριτβάν Χατζή Μεμέτ, ένας εκ των 70 περίπου παραγωγών που σήμερα δραστηριοποιούνται μόνο στον συγκεκριμένο οικισμό με την καλλιέργεια αυτή. Άλλωστε ποιότητα της πατάτας που παράγεται σε οικισμούς όπως η Μυρτίσκη, η Σμιγάδα, η Ραγάδα, ο Κέχρος, η Χλόη είναι τέτοια που την κάνει σίγουρα να ξεχωρίζει. Η πατάτα της ορεινής Ροδόπης διατίθεται ολοσχερώς στις αγορές της Ροδόπης και σε αυτές στρέφονται και οι παραγωγοί.
Θέλουν ο κόσμος να εμπιστευτεί το προϊόν τους, αφού, όπως υποστηρίζουν καμία σχέση δεν έχει με τα προϊόντα εισαγωγής. 


Στα ορεινά του νομού μας μπορεί πριν 15 χρόνια κύρια καλλιέργεια μπορεί να ήταν ο καπνός και η πατάτα να καλλιεργούνταν σε μικρές ποσότητες μόλις σε μερικά τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα όμως οι συνθήκες άλλαξαν και οι χαμηλές τιμές στον καπνό έκαναν τους αγρότες να στραφούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες όπως η πατάτα, τα φασόλια. Οι αγρότες στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν οικονομικά αναζήτησαν συμπληρωτικές καλλιέργειες και έκαναν προσπάθειες να διατίθεται στην αγορά η πατάτα. Στη Μυρτίσκη συγκεκριμένα 70 παραγωγοί νεαρής ηλικίας απασχολούνται στην καλλιέργεια της πατάτας και έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστό το προϊόν τους στην τοπική αγορά. 



Πλέον με εκπαιδευτικά σεμινάρια σε αγρότες οι πατατοπαραγωγοί επιδιώκουν να τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν τι είναι συνεταιρισμός και πως μπορούν να δράσουν ομαδικά. Απώτερος στόχος, όπως έκανε γνωστό Ριτβάν Χατζή Μεμέτ είναι «να πιστοποιήσουμε την πατάτα σαν προϊόν του νομού Ροδόπης. 



Εκείνο που προέχει, όπως σημειώνει, είναι η συγκρότηση μιας ομάδας παραγωγών που θα συντονίσει τις ενέργειες ώστε πολύ γρήγορα η πατάτα της Ορεινής Ροδόπης να είναι πιστοποιημένη ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Άλλωστε αν συσπειρωθούν οι αγρότες μπορεί η πατάτα να πάρει τη θέση του καπνού και να γίνει η βασική πηγή εσόδων γι’ αυτούς. 



Δήμος Μπακιρτζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin