Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ξηροί Καρποί : Ας κερδίσουν μια θέση στη Διατροφή μας

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται πολύτιμοι από την αρχαιότητα, καθώς αποτελούσαν από πολύ παλιά βασικό στοιχείο της διατροφής. Οι ξηροί καρποί όπως και οι σπόροι είναι στην ουσία τα μελλοντικά φυτά και δέντρα, έτσι η σοφία της φύσης φρόντισε ώστε να είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά.
Τα πολύτιμα συστατικά τους                    
Όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που είναι όμοια με τα λιπαρά του ελαιόλαδου και βοηθούν στην αύξηση της HDL καλής χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης περιέχουν άλλα ακόρεστα, ωφέλιμα λιπαρά όπως τα ω-3 λιπαρά (κυρίως στα καρύδια).
Επίσης αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου, φολικού οξέος, χαλκού και των αντιοξειδωτικών : βιτ. Ε και σελήνιο.
Οι ξηροί καρποί λειτουργούν ευεργετικά στη λειτουργία της καρδιάς, βοηθούν στην αποφυγή καρδιαγγειακών επιπλοκών και εμφάνισης καρκίνου. Επίσης είναι ωφέλιμη τροφή για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
Πως μπορούν να μπουν στη διατροφή μας
Ο συνδυασμός της ποσότητας πρωτείνης και υδατανθράκων που περιέχουν, κάνουν  τους ξηρούς καρπούς ιδανικούς για ενδιάμεσο σνακ (20 αμύγδαλα ή 7-8 καρύδια έχουν περίπου 130 θερμίδες).
Οι ξηροί καρποί μπορούν επίσης να συμπληρώσουν το κυρίως γεύμα σας π.χ. σε σαλάτες, ρύζι κλπ.
Νηστεία / Χορτοφαγία
Οι ξηροί καρποί είναι ιδαίτερα σημαντικοί για χορτοφάγους και κατά τις νηστείες γιατί είναι από τις λίγες φυτικές τροφές που έχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης.
Αλάτι
Αποφεύγετε τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε αλάτι αποτελεί παράγοντα που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
sagaporadio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin