Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Η κατανάλωση καφέ αυξάνει τη μακροπρόθεσμη μνήμη

Διαβάζουμε συχνά για τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης καφεΐνης, πολλές μελέτες όμως τώρα υποδεικνύουν πως μπορεί η κατανάλωσή της να έχει και πλεονεκτήματα για την υγεία μας.

Μάλιστα μια δόση καφεΐνης μετά από ένα μάθημα μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της μακροπρόθεσμης μνήμης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Neuroscience.


Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Daniel Borota από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη σημειώνει παρότι έχουν γίνει μελέτες για την επίδραση της καφεΐνης στη διανοητική λειτουργία, το εάν μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη μνήμη δεν έχει μελετηθεί λεπτομερώς.

Για να το εξακριβώσουν, οι ερευνητές ανάλυσαν 160 συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 30 ετών. Στην πορεία της μελέτης, οι ειδικοί κατέληξαν πως οι συμμετέχοντες που πήραν χάπι καφεΐνης ήταν ικανότεροι στον προσδιορισμό εικόνων που ήταν παρόμοιες, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που πήραν πλασέμπο.

Η ομάδα συνέχισε την έρευνα αυξάνοντας τη δόση της καφεΐνης στα 200 και τα 300 mg. Βρήκαν πως η επίδοση των συμμετεχόντων με τα 200 mg ήταν καλύτερη συγκριτικά με τα 100, αλλά πως δεν άλλαζε μετά τη λήψη 300 mg καφεΐνης. “Συμπεραίνουμε πως απαιτείται μια δόση τουλάχιστον 200 mg καφεΐνης τη μέρα για να συντελέσει στη βελτίωση της  μνήμης”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ας σημειωθεί πως η μέση περιεκτικότητα σε καφεΐνη του αλεσμένου καβουρδισμένου καφέ είναι περίπου 85 mg ανά 150ml (1 φλιτζάνι), του στιγμιαίου καφέ είναι 60 mg, του ντεκαφεϊνέ είναι 3 mg, του τσαγιού από φύλλα ή από φακελάκι είναι 30 mg, του στιγμιαίου τσαγιού είναι 20 mg και του κακάο ή της ζεστής σοκολάτας είναι 4 mg.
 πηγή: capital.gr
.

 .

Coffee ART

Coffee ART  Delivery: Μεταμορφώσεως 3, Καλαμαριά Θεσ/νίκης.                                        Καφέδες, Ροφήματα και Σνακ. 
            Ωράριο: 06:30-22:30. Τηλ: 2310.448884 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin