Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Μας λείπουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου λόγω της υπερβολικής χρήσης των αντιβιοτικών

antibiotics
Η χρήση αντιβιοτικών έχει συνδεθεί με τη στέρηση των βακτηρίων του εντέρου. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η σύνθεση και η λειτουργία των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να ανακάμψει μετά από μια θεραπεία με αντιβιοτικά σε υγιείς ανθρώπους. Αλλά μετά από έξι μήνες, το έντερο δεν έχει ακόμα εννιά κοινά ευεργετικά βακτηριακά είδη.

Τα τρισεκατομμύρια βακτηρίων στο ανθρώπινο έντερο επηρεάζουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων στις ανοσολογικές λειτουργίες και το μεταβολισμό.

 Ένα πλούσιο και ποικίλο μικροβιακό έντερο θεωρείται ότι προάγει την υγεία παρέχοντας στον ανθρώπινο ξενιστή πολλές ικανότητες για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Αντίθετα, η κακή ποικιλομορφία του οικοσυστήματος του εντέρου είναι ένα χαρακτηριστικό των χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το άσθμα και οι φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου.

Λόγω της βακτηριακής θανάτωσης που προκαλούν τα αντιβιοτικά, έχει υποτεθεί ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση τους στερεί τους ανθρώπους από ένα πλούσιο εντερικό βακτηριακό περιβάλλον και μέσω αυτού οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Τώρα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης βρήκε πως, όταν δόθηκαν τρία αντιβιοτικά σε νέους υγιείς άντρες για τέσσερις ημέρες προκάλεσαν σχεδόν πλήρη εκρίζωση των βακτηρίων του εντέρου, ακολουθούμενη από μια σταδιακή ανάκτηση των περισσότερων βακτηριακών ειδών για μια περίοδο έξι μηνών.

Μετά από τους έξι μήνες, ωστόσο, έλειπαν ακόμα εννέα από τα κοινά ευεργετικά βακτηρίδια ενώ λίγα νέα δυνητικά μη επιθυμητά βακτήρια είχαν αποικίσει το έντερο. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Microbiology......http://www.zougla.gr/ygeia/article/mas-lipoun-ta-evergetika-vaktiria-tou-enterou-logo-tis-ipervolikis-xrisis-ton-antiviotikon
 πηγή: zougla.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin