Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Γλυκαντικά: Γεύση με μηδενικές θερμίδες

Γεύση με μηδενικές θερμίδες
Προσέχετε τη διατροφή σας και δεν θέλετε να υποκύπτετε συχνά σε…γλυκούς «πειρασμούς» και, ενώ αγαπάτε τη γλυκιά γεύση, εντούτοις δεν θέλετε να λαμβάνετε επιπλέον θερμίδες. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν επιλογές τροφίμων και ροφημάτων που μπορούν να σας γλυκάνουν χωρίς «περιττές» θερμίδες; Η βιομηχανία τροφίμων έχει ήδη δώσει τη λύση με μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών: τις γλυκαντικές ύλες χαμηλών και μηδενικών θερμίδων. Οι γλυκαντικές ύλες χαμηλών και μηδενικών θερμίδων είναι 30 έως 3.000 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη, με τη διαφορά όμως ότι αποδίδουν σχεδόν μηδενικές, θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Γι’ αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως ή μερικώς τη ζάχαρη, άρα και τις θερμίδες της, σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά όπως τα αναψυκτικά, οι τσίχλες, τα παγωτά, τα επιδόρπια γιαουρτιού, οι κρέμες κ.λπ.

Τι είναι όμως οι γλυκαντικές ύλες;

Οι γλυκαντικές ύλες ή αλλιώς ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ή γλυκαντικά χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων ανήκουν στα πρόσθετα Τροφίμων και η χρήση τους καθορίζεται από τη Νομοθεσία Τροφίμων (ΕΚ 1333/2008, 1129/2011, 1131/2011). Στα πιο γνωστά γλυκαντικά περιλαμβάνονται η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ και τα άλατά του, η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και οι γλυκοζίτες στεβιόλης (το γλυκαντικό από το φυτό στέβια). Το κάθε γλυκαντικό έχει τη δική του χαρακτηριστική γλυκύτητα και κανένα από αυτά από μόνο του δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την ιδιαίτερη γλυκύτητα της ζάχαρης ή τις ιδιότητες της όπως π.χ. την υφή της, για αυτό και συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό μεταξύ τους –ή και με τη ζάχαρη.

Τι προσφέρουν…  

Μας βοηθούν να διατηρήσουμε τη γλυκιά γεύση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, χωρίς όμως να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με θερμίδες που ίσως δεν χρειαζόμαστε. Είναι σημαντικό ότι ακόμα και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν γλυκαντικά με λίγες ή μηδενικές θερμίδες καθώς δεν επιδρούν στη γλυκόζη του αίματος. Επιπρόσθετα, όταν τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά, αντικαθιστούν τα πρόσθετα σάκχαρα στα τρόφιμα και ροφήματά μας, μειώνουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε και επομένως μπορούν να βοηθήσουν να μειώσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, με βασική βέβαια προϋπόθεση, ότι δεν αυξάνουμε την ενέργεια που προσλαμβάνουμε από άλλα τρόφιμα και ροφήματα.

Πόσο ασφαλείς είναι…

Κατά καιρούς συναντούμε, ειδικά στο διαδίκτυο, διάφορες ανυπόστατες ή αμφιλεγόμενες απόψεις για τα γλυκαντικά που μας προκαλούν ανησυχία, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς, κατόπιν αυστηρών ελέγχων, μπορούν να μας καθησυχάσουν, επιβεβαιώνοντας την ασφάλειά τους. Όπως ισχύει για όλα τα πρόσθετα τροφίμων, τα γλυκαντικά χαμηλών και μηδενικών θερμίδων εγκρίνονται μόνον αφού περάσουν από αυστηρές αξιολογήσεις από τις Αρχές για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Παγκόσμιοι οργανισμοί, αρμόδιοι για θέματα ασφάλειας των τροφίμων, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενους αυστηρότατους ελέγχους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι δεν προκαλούν καμία βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια στον άνθρωπο, τότε εγκρίνουν τη χρήση τους σε τρόφιμα και ροφήματα. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν, παράλληλα, θέσει ανώτατα όρια για τη χρήση κάθε γλυκαντικού για κάθε κατηγορία προϊόντος, λαμβάνοντας υπόψη μελέτες κατανάλωσης από το γενικό πληθυσμό, από ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδιά, αλλά και από ομάδες που είναι συχνοί καταναλωτές γλυκαντικών υλών όπως για παράδειγμα τα άτομα με διαβήτη. Έτσι, έχει διασφαλιστεί ότι οι γλυκαντικές ύλες χαμηλών και μηδενικών θερμίδων μπορούν να καταναλώνονται από όλες τις ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό, των παιδιών και των ατόμων με διαβήτη (με την εξαίρεση των ατόμων με τη σπάνια νόσο φαινυλκετονουρία που δεν πρέπει να καταναλώνουν ασπαρτάμη).
  ΠΗΓΗ: healthview.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin