Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Μόλις δύο ημέρες συνεχούς κατανάλωσης: Το παχυντικό πρωινό «πιέζει» την καρδιά

Ωραία τα αβγά με το μπέικον, αλλά δυστυχώς αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας όταν καταναλώνονται δυο ημέρες στη σειρά.

Όταν το πρωινό σας περιλαμβάνει πολλά λιπαρά, όπως τηγανητό μπέικον, και το καταναλώνετε επί δύο ημέρες στη σειρά, τότε οι αλλαγές που καταγράφονται στο αίμα, σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας.


Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας, στην οποία οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν επί 2 ημέρες αγγλικό πρωινό, με τηγανητά αβγά, μπέικον, λουκάνικα και χας μπράουνς (ξεροτηγανίδια), λαμβάνοντας από αυτό περίπου το 70% των ημερήσιων θερμίδων, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να προέρχεται από λιπαρά.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος πριν και μετά την κατανάλωση πρωινού, με τη δεύτερη αιμοληψία να πραγματοποιείται ανά ώρα και για τις επόμενες 5 ώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρ’ όλο που η πρώτη μέρα δεν παρουσίασε ιδιαίτερες διαφορές στις αιμοληψίες πριν και μετά το γεύμα, που να σχετίζονται με την καρδιά, για τη δεύτερη ημέρα στη σειρά κατανάλωσης λιπαρού πρωινού, τα νέα είναι αποθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, οι 8 από τους 19 βιοδείκτες (βιοχημικές ουσίες στο αίμα και των οποίων η αύξηση δείχνει δυσλειτουργία ή καταστροφή της καρδιάς) που εξετάστηκαν έδειξαν αύξηση, η οποία κυμαινόταν από 31% έως και 960% σε τόσο μικρό διάστημα.

Η μελέτη αυτή έρχεται να ταράξει λίγο τα δεδομένα ότι τα κορεσμένα λιπαρά βλάπτουν την καρδιά σε βάθος χρόνου και να δείξει ότι με μόλις δύο ημέρες συνεχούς κατανάλωσης, οι επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό είναι εμφανείς.

Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, προτιμήστε το πρωινό σας να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά κι αν αποφασίσετε να φάτε αβγά με μπέικον και λουκάνικα μια μέρα, μην το επαναλάβετε την επόμενη.
  πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin