Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας

Επειδή είναι πολλές οι φορές που χάνουμε την επαφή μας με την πείνα και τον κορεσμό, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευαγγέλου Ιωάννα, ρίχνει φως στην υπόθεση και μας διευκολύνει.

Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε γωνιά του δρόμου, στο βενζινάδικο, στη δουλειά, πάντα βρισκόμαστε στη θέα ενός πειρασμού (αναψυκτικά, burgers, cookies, πίτες…). Σοφό είναι εκείνη την ώρα να ρωτούμε τους εαυτούς μας: «Είμαι πεινασμένος;» ή «Είμαι πλήρης;».


Τι γίνεται όμως συνήθως;

Μας «συλλαμβάνουμε» απλώς να μασούμε κάτι το οποίο, δεν ξέρουμε γιατί το τρώμε, τι τρώμε, πόσο τρώμε. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε στους διαιτώμενους, εκ νέου, το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και ποιες ειδοποιήσεις μας στέλνει το σώμα πριν. Και λέμε «εκ νέου», γιατί γεννηθήκαμε με αυτά τα συνθήματα.

Τα περισσότερα μωρά και νήπια, τρώνε απλώς μόνο όταν πεινάνε και σταματούν όταν είναι πλήρεις.

Για να σας βοηθήσουμε να γίνει εκ νέου η επαφή με τα φυσικά ερεθίσματα του σώματός σας και να οδεύσουμε προς την επιτυχία, να ένα εύκολο εργαλείο για να σας διδαχθούν οι έννοιες ΠΕΙΝΑ και ΚΟΡΕΣΜΟΣ.

Η κλίμακα της Πείνας 1–10

1 Σώμα: Λιμοκτονώ, λιποθυμώ τώρα Συναίσθημα: Αδυναμία γκρίνια ζάλη

2 Σώμα: Πεινάω υπερβολικά Συναίσθημα: Νιώθω άβολα

3 Σώμα: Πεινάω αρκετά Συναίσθημα: Είμαι έτοιμος/η να φάω κάτι

4 Σώμα: Μικρή πείνα Συναίσθημα: Είμαι έτοιμος/η να τσιμπήσω κάτι

5 Σώμα: Όχι 100% πλήρης, αλλά ούτε και τόσο πεινασμένος/η Συναίσθημα: Ικανοποίηση/το μυαλό είναι και αλλού, εκτός φαγητού

6 Σώμα: Ικανοποιημένος/η Συναίσθημα: Θα μπορούσα να έτρωγα περισσότερο, αλλά…

7 Σώμα: Άνετος/η αλλά ελαφρώς πλήρης

8 Σώμα: Πολύ Πλήρης Συναίσθημα: Έφαγα περισσότερο από ό,τι χρειαζόμουν

9 Σώμα: Υπερβολικά πλήρης Συναίσθημα: Βαρύς/Άβολα

10 Σώμα: 100% πλήρης Συναίσθημα: Είμαι σε «διατροφικό» κώμα!

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κλίμακα της πείνας
Μην περιμένετε μέχρι το Νο 1 ή Νο 2 για να αρχίσετε να τρώτε. Αν το κάνετε, οι παρακάτω σκέψεις θα κυριεύουν το μυαλό σας: «Είμαι τόσο πεινασμένος, που λιποθυμώ», «Δεν μπορώ να πάρω το μυαλό μου από ένα μεγάλο τσίζμπεργκερ». Μην περιμένετε, λοιπόν, μέχρι να λιμοκτονείτε γιατί τότε θα είστε οξύθυμοι, θα νιώθετε ζάλη και ανασφάλεια. Σίγουρα, τα επόμενα βήματά σας θα είναι πιθανώς βήματα, μακριά από τους στόχους για την υγεία ή και την απώλεια σωματικού βάρους.

Ξεκινήστε το φαγητό στο Νο 3 (πολύ πεινασμένος – «Είμαι έτοιμος να φάω κάτι τώρα»)
Νιώθετε κάποια πείνα, αλλά εξακολουθείτε να έχετε τον έλεγχο, πάνω στο τι θα φάτε.

Σταματήστε να τρώτε στο Νο 6 (Ικανοποιημένοι – «Θα μπορούσα να έτρωγα περισσότερο, αλλά …»)
Αυτό σημαίνει «Θα μπορούσα να έτρωγα περισσότερο, αλλά αν το έκανα, θα έχανα αυτό το υπέροχο αίσθημα της ελαφρότητας και πιθανώς θα κατέληγα φουσκωμένη ή να με ενοχλεί το παντελόνι».

Όταν οι άνθρωποι είναι σε αρμονία με τα σήματα της πείνας και του κορεσμού τους, αισθάνονται καλύτερα, ελαφρύτερα και συχνά έχουν πολύ περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα. Δοκιμάστε το!
Ιωάννα Ευαγγέλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
http://www.ioannaevaggelou.gr

 ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin