Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Τα ενεργειακά ποτά δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά κάτω των 16 ετών

Μελέτη που έγινε πρόσφατα από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cardiff  της Ουαλίας διαπίστωσε ότι το 89% των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών είχαν πιει ενεργειακά ποτά έστω και μια φορά ενώ το 68%, κατανάλωνε τέτοιο ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι ούτε τα παιδιά ούτε όμως και οι περισσότεροι γονείς, γνώριζαν ότι τα ενεργειακά ποτά δεν είναι κατάλληλα για ανήλικους.


Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου που δημοσίευσε την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 160 παιδιά από τέσσερα σχολεία της Νότιας Ουαλίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έλκονται από αυτά τα ποτά τα παιδιά, λόγω της γλυκιάς γεύση τους, της χαμηλής τιμής και τη εύκολης διαθεσιμότητας τους.

Τα μισά από τα παιδιά είπαν ότι έπιναν τα ποτά αυτά σε κοινωνικές εκδηλώσεις τους και όχι μετά από μια αθλητική τους επίδοση. Μόνο το 18% υποστήριξε ότι τα πίνουν για να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό το γεγονός ότι το ¼ των παιδιών απάντησε ότι αγόρασε τέτοια ποτά σε κέντρα αναψυχής.

Σύμφωνα με την λέκτορα Οδοντιατρικής για την Δημόσια Υγεία,  Maria Morgan, o σκοπός των αθλητικών ποτών έχει παρεξηγηθεί και αυτή η μελέτη δείχνει με ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα παιδιά ηλικίας γυμνασίου έλκονται από τα ποτά που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου και χαμηλά επίπεδα pH.

Ωστόσο, αυτό - όπως είπε - οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταστροφής της οδοντιατρικής κοιλότητας, με διάβρωση του σμάλτου των δοντιών καθώς και σε αύξηση της παχυσαρκίας.

 ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin