Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ανεβάζει το σάκχαρο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενοχοποιείται για πλήθος προβλημάτων υγείας αλλά και δυνητικών κινδύνων σύμφωνα με τρεις νέες έρευνες.

Η έκθεση των ανθρώπων σε αυξημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα τους, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ιδίως αν πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Μια άλλη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι η ρύπανση του αέρα επιταχύνει τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες και την αθηροσκλήρωση, ενώ μια τρίτη μελέτη δείχνει ότι η έκθεση της εγκύου σε ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο να γεννήσει νεκρό μωρό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Βίκτορ Νόβακ, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού «Journal of Clinical Epidemiology and Metabolism» της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.100 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ, όπου -λόγω της γειτνίασης με ερημοποιημένη ζώνη- υπάρχει εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση με μικροσωματίδια. Η μελέτη συσχέτισε τα επίπεδα ρύπανσης με βάση δορυφορικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις, με τις αναλύσεις αίματος των εν λόγω ατόμων. Όλοι οι συμμετέχοντες ήσαν καπνιστές ή είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή καρδιοπάθεια.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση στη ρύπανση του αέρα για ένα περίπου τρίμηνο, τόσο υψηλότερα ήσαν τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και τόσο χειρότερο το «προφίλ» της χοληστερόλης (μείωση της «καλής» ή HDL και αύξηση της «κακής» ή LDL), ενώ αυξημένα ήσαν και τα τριγλυκερίδια (λιπίδια).

 πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin