Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

6 τρόποι για να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι

Ο οργανισμός μας χρειάζεται καθημερινά μικρές ποσότητες αλατιού προκειμένου να λάβει το νάτριο που περιέχεται σε αυτό. Μεγάλες ποσότητες νατρίου όμως μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση και να δημιουργήσουν ένταση στην καρδιά και στα αγγεία του αίματος.

Υπάρχουν συγκεκριμένες δίαιτες που βασίζονται στη χαμηλή κατανάλωση νατρίου με στόχο τη μείωση της υπέρτασης. Αυτές αποτελούνται από μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης, μέτριες προς μεγάλες ποσότητες ξηρών καρπών και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Ακολουθώντας μια τέτοια διατροφή μπορούμε να μειώσουμε την πίεση του αίματος και τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικού.

Οι αυστηρές δίαιτες κατά της υπέρτασης δεν είναι ο μόνος τρόπος για να τρώμε υγιεινά και να μειώσουμε την ποσότητα νατρίου που λαμβάνουμε. Αν στόχος μας είναι αν τρώμε λιγότερο αλάτι μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω 6 συμβουλές.

1) Διαλέξτε τροφές που δεν είναι επεξεργασμένες ή που είναι ελάχιστα επεξεργασμένες
Οι κονσέρβες, τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα και τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού

2) Διαβάζετε τις ετικέτες και επιλέξτε προϊόντα χαμηλά σε νάτριο
Όταν αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα, διαβάστε τις ετικέτες και διαλέξτε τα προϊόντα στα οποία η περιεκτικότητα νατρίου είναι μικρότερη ή ίση με τον αριθμό θερμίδων ανά μερίδα.

3) Αναγνωρίστε πού μπορεί να κρύβεται το νάτριο
Μερικές τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νάτριο είναι τροφές που καταναλώνουμε πολύ συχνά. Σε αυτές περιλαμβάνονται το άσπρο ψωμί, τα επεξεργασμένα τυριά, τα χοτ ντογκ, τα μακαρόνια με σάλτσα, η κέτσαπ κ.α. Προσπαθήστε να τις αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.

4) Προσέξτε πόσο αλάτι καταναλώνετε όταν τρώτε έξω
Κάποιες αλυσίδες εστιατορίων, όπως τα fast food, μπορεί να σερβίρουν γεύματα με 5.000 έως και 6.000 mg νατρίου ανά μερίδα. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε τέσσερις φορές του ημερήσιου υγιεινού ορίου. Αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες ή μοιραστείτε ένα πιάτο με κάποιον άλλο. Προσπαθήστε να βρείτε την πιο υγιεινή επιλογή και μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό σας.

5) Μοιράστε το αλάτι “έξυπνα» στα γεύματα σας
Δεν υπάρχει λόγος να καταναλώσετε όλη την επιτρεπτή ημερήσια ποσότητα αλατιού σε ένα σνακ. Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες αλατιού για να ενισχύσετε τη γεύση των υγιεινών γευμάτων.

6) Συνηθίστε τις γεύσεις με λιγότερο αλάτι
Μπορείτε να προσαρμόσετε τα γούστα σας και να απολαμβάνετε τα φαγητά με λιγότερο αλάτι. Προσθέστε περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά ώστε αρχικά να μη σας κακοφανεί η αλλαγή! Θα πρέπει να προσπαθήσετε για αρκετό καιρό αλλά στο τέλος θα δείτε αποτελέσματα.
Πηγή: mydietplan.gr

.
.

«Όχι» στο αλάτι, «ναι» στο πιπέρι: Ο φλοιός των μαύρων κόκκων πιπεριού εξολοθρεύει τα κύτταρα λίπους.

Πώς μπορεί να γίνει πιο νόστιμο το φαγητό χωρίς αλάτι

Δίαιτα Δυτικού τύπου: Πού βρίσκεται το κρυφό αλάτι στα τρόφιμα

Το πολύ αλάτι συνδέεται και με τον καρκίνο στο στομάχι

«Πνιγμένα» στο αλάτι τα τρόφιμα του εμπορίου. Το κρυφό αλάτι των τροφίμων απειλεί την υγεία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin