Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Το καθημερινό πρωινό, ασπίδα για την υγεία.

Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο Diabetologia αποδείχτηκε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, που καταναλώνουν ένα πλούσιο σε θερμίδες πρωινό και ένα φτωχό σε θερμίδες δείπνο, παρουσιάζουν καλύτερη διαχείριση των τιμών του ζαχάρου συγκριτικά με τα άτομα που τρώνε φτωχό πρωινό και πλούσιο δείπνο. Ειδικότερα οι μεταγευματικές τιμές ζαχάρου ήταν συγκριτικά χαμηλότερες σε όλη τη διάρκεια της μέρας.
Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης διάρκειας 16 ετών ανέδειξε μια ακόμα σημαντική πτυχή του πρωινού.


    Οι άνδρες που ανέφεραν ότι παρέλειπαν το πρωινό παρουσίαζαν 27% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους ανέφεραν ότι έτρωγαν πρωινό.
    Οι άνδρες που δεν έτρωγαν πρωινό ήταν νεότεροι από εκείνους που έτρωγαν, και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές, είχαν με πλήρες ωράριο, ήταν άγαμοι, λιγότερο σωματικά δραστήριοι και έπιναν περισσότερο αλκοόλ.
    Οι άνδρες που ανέφεραν ότι έτρωγαν αργά το βράδυ είχαν 55% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από εκείνους που δεν το έκανε. Αλλά οι ερευνητές ήταν λιγότερο πεπεισμένοι ότι αυτό αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα επειδή ο αριθμός των ατόμων που εμφάνιζε αυτή την συμπεριφορά ήταν πολύ μικρό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η αποφυγή κατανάλωσης πρωινού μπορεί να οδηγεί σε μια σειρά από καταστάσεις (παχυσαρκία, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και διαβήτη) που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε βάθος χρόνου σε καρδιαγγειακά νοσήματα. 


Σε μία μελέτη του 2013 αποδείχτηκε ότι όλοι όσοι τρώνε πλούσιο και καλό πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητας να χάσουν βάρος και να μειώσουν την περιφέρεια της κοιλιάς συγκριτικά με αυτούς έτρωγαν ένα μεγάλο βραδινό. Πέρα όμως από αυτό παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, ζαχάρου, τριγλυκεριδίων σε όλη την διάρκεια της μέρας. Και όλα αυτά συνολικά μεταφράζονται σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμιών. 


Θα μπορούσαμε σε αυτές τις μελέτες να προσθέσουμε ακόμα περισσότερες που σχετίζουν την έλλειψη πρωινού με την εμφάνιση παχυσαρκίας ή μιας σειράς άλλων νοσημάτων. Ο πυρήνας όμως όλου θέματος είναι ότι ουσιαστικά η παράλειψη του πρωινού αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα ατόμων με συνολικά κακές διατροφικές συνήθειες. Κακές διατροφικές συνήθειες που σε βάθος χρόνου “καλλιεργούν” κρίσιμα ζητήματα υγείας.

 Πηγή: diatrofi.gr, mydietplan.gr
.

Η δίαιτα αρχίζει από το πρωινό

Η παράλειψη γευμάτων προσθέτει βάρος

Έφηβοι: Η παράλειψη του πρωινού «ανοίγει το δρόμο στον διαβήτη»

«Ασπίδα» για την καρδιά το καλό πρωινό

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin