Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Η κατανάλωση δημητριακών διατηρεί την πίεση σε κανονικά επίπεδα

 Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες το Πανεπιστημίου Αμπερντίν στη Σκωτία μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης βοηθά στο να διατηρήσουμε την πίεσή μας σε κανονικά επίπεδα.

Μελετώντας 200 άτομα μέσης ηλικίας με καλή υγεία, κατά πόσο συμβάλλει η κατανάλωση 3 μερίδων  δημητριακών ολικής αλέσεως κάθε μέρα στο να διατηρηθεί αυτή η καλή υγεία, διαπίστωσαν ότι είχαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης αλλά όχι της διαστολικής. Η μείωση αυτή ήταν της τάξης των 5-6 mm Hg που είναι ανάλογο ποσοστό μείωσης με αυτό της λήψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία σημειωτέον χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της χώρας,  κάποιοι από τους εθελοντές κατανάλωναν 3 μερίδες ημερησίως δημητριακών από σιτάρι ή μείγμα σιταριού και βρώμης ολικής αλέσεως για 12 εβδομάδες. Να σημειώσουμε ότι η μία μερίδα ισοδυναμεί περίπου με 80 γραμμάρια.

Σε όλους τους εθελοντές γίνονταν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και τεστ αίματος για έλεγχο των δεικτών φλεγμονής και των λιπιδίων.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, το ποσοστό μείωσης της συστολικής αρτηριακής πίεσης σχετίζεται με 15% περίπου μείωση του κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου και πάνω από 25% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενη μελέτη 12 πληθυσμιακών επιδημιολογικών παρατηρητικών ερευνών είχε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή η κατανάλωση τριών μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο για την καρδιά ενώ, άλλες 2 έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση 10γραμ. -15γραμ. διατροφικών ινών κάθε μέρα και για ένα χρονικό διάστημα 8 εβδομάδων, επιφέρουν μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ως εκ τούτου οι επιστήμονες στη Σκωτία προτείνουν να συμπεριλάβει ο κόσμος τουλάχιστον 3 μερίδες με δημητριακά στην καθημερινότητα του, όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά πρωινού ακόμα και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

 πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin