Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Τι να τρώτε το καλοκαίρι

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η διατροφή μας- όπως συνιστά ο κλινικός διαιτολόγος, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων κ. Κ. Ξένος- πρέπει να ακολουθεί τις εξής αρχές:

* Να είναι χαμηλή σε λίπος (ιδιαίτερα σε κορεσμένο λίπος γαλακτοκομικών και κρέατος), ώστε τα γεύματα να είναι εύπεπτα. Η παραμονή της τροφής στο στομάχι και η διαδικασία της πέψης της, εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα λίπους που περιέχει. Τους ζεστούς μήνες, όταν η λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος δυσχεραίνεται, βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη καταπόνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και η ελάχιστη παραμονή μεγάλης ποσότητας αίματος στο πεπτικό. Αυτό επιτυγχάνεται με τακτικά γεύματα, μικρά σε όγκο και φτωχά σε λίπος.


«Πείτε λοιπόν ΄΄όχι΄΄ στο λίπος του κρέατος και των γαλακτοκομικών (προτιμήστε το ψάρι, το κοτόπουλο, τα άπαχα γαλακτοκομικά) και αποφύγετε τα τηγανητά και τις σάλτσες», συμβουλεύει ο κ. Ξένος.

* Να είναι πλούσια σε νερό, ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες. Για τη σωστή ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού και τη σωστή λειτουργία βασικών συστημάτων, όπως το κυκλοφορικό, δεν αρκεί μόνο το νερό, αλλά και η επάρκειά της σε ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο κ.λπ.) και ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος), που χάνονται με την έντονη εφίδρωση.

«Πείτε λοιπόν ΄΄ναι΄΄» σε τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ενυδάτωση, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί τους», τονίζει ο κ. Ξένος. «Και εάν αναρωτιέστε κατά πόσον μπορούν τροφές, όπως τα λαχανικά, να ενυδατώσουν το σώμα μας, να έχετε υπόψη σας ότι τα φρέσκα φασολάκια, για παράδειγμα, περιέχουν αναλογικά περισσότερο νερό από ό,τι το γάλα, που είναι υγρή τροφή».

Ο καφές και το αλκοόλ δεν συνυπολογίζονται ως μέσα ενυδάτωσης, γιατί έχουν διουρητική δράση.

* Να προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια μέσα από τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι και το ρύζι.

Προτιμήστε τις αμυλούχες αυτές τροφές σε ελαφριές μαγειρικές παρασκευές, όπως το μαγείρεμα στον ατμό. Για να γίνει κατανοητό πόσο πολύ μπορεί να μεταβάλει το θερμιδικό περιεχόμενο αυτών των τροφών το μαγείρεμα, αρκεί να σημειωθεί πως μόλις ένα κομμάτι τηγανητής πατάτας περιέχει το λίπος που έχει μια ολόκληρη βραστή πατάτα.

* Τέλος, η διατροφή μας πρέπει αυτό το χρονικό διάστημα να είναι φτωχή σε στοιχεία που διεγείρουν το πεπτικό, όπως τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.

Όσον αφορά το αλάτι, ο κ. Ξένος επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται αυτό να αυξηθεί στη διατροφή μας το καλοκαίρι. «Πρόκειται για μύθο» τονίζει. «Μόνο όσοι παίρνουν ελάχιστο αλάτι τον υπόλοιπο χρόνο, χρειάζεται να το αυξήσουν το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι παίρνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από όσο χρειαζόμαστε». 

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin