Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΗΠΑ: Το ελαιόλαδο στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

Η αξία του ελαιολάδου είναι μεγάλη και η συμβολή του στην υγεία αδιαμφισβήτητη. Στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ διεξήχθη έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει και από το Αλτσχάιμερ χάρη στην ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από τον σχηματισμό αμυλοειδών πλακών.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λουιζιάνα μελέτησαν την επίδραση της ελαιοκανθάλης σε εγκεφαλικά κύτταρα που είχαν καλλιεργήσει από ποντίκια, στα οποία χορηγούσαν δύο φορές τη μέρα τη συγκεκριμένη ουσία από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για διάστημα δύο εβδομάδων.


Διαπιστώθηκε επίσης ότι η ελαιοκανθάλη συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνών και ενζύμων που χρειάζεται ο οργανισμός για να απομακρύνει από τον εγκέφαλο το β-αμυλοειδές, η συσσώρευση του οποίου στον εγκέφαλο αποτελεί σημαντική ένδειξη της νόσου.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό ACS Chemical Neuroscience, είναι βέβαιο ότι μ' αυτήν την ανακάλυψη κατανοείται ο λόγος για τον οποίο το Αλτσχάιμερ δεν υπάρχει σε υψηλά ποσοστά στις μεσογειακές χώρες, καθώς οι κάτοικοί τους έχουν συμπεριλάβει στη διατροφή τους το ελαιόλαδο από μικρή ηλικία.
Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin