Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Νεοσύστατος περιβαλλοντικός όμιλος μελισσοκόμων και φίλων της μέλισσας Θράκης

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
Συστάθηκε από 31 μελισσοκόμους, και αποτελεί προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου και πρόσφατα επισημοποιήθηκε από το Πρωτοδικείο Ροδόπης
Περιβαλλοντικός Όμιλος Μελισσοκόμων και φίλων της Μέλισσας Θράκης (ΠΟΜΦΙΜΕΛ) καλείται ο νέος σύλλογος που αποφάσισαν να ιδρύσει μία ομάδα συμπολιτών μας, που έχει μεράκι τη μελισσοκομία. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες συνενώθηκαν σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν το σύλλογο και να καλύψουν το κενό, αφού στη Ροδόπη τουλάχιστον, λειτουργεί μόνο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός. Αυτό τουλάχιστον είπε στο «Χ», ένα από τα μέλη του Ομίλου ο Χαλήτ Ιμπράμ, κάνοντας γνωστό ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες το Πρωτοδικείο Ροδόπης επισημοποίησε το σύλλογο.  
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ 

Η ιδέα ανήκει στον κ. Ιμπράμ ο οποίος ασχολείται τα τελευταία έξι χρόνια με τη μελισσοκομία και έχει στην κατοχή του αυτή τη στιγμή περί τις 80 κυψέλες. Το σκεπτικό είναι η αξιοποίηση της μελισσοκομίας και τα φυτά που έχουν σχέση με αυτή. Για το λόγο αυτό άλλωστε, στον Όμιλο συμμετέχουν και περιβαλλοντολόγοι καθώς και άλλοι φορείς από τη περιοχή μας, σημείωσε ο κ. Ιμπράμ. «Μέσα σε αυτόν τον Όμιλο είμαστε και περιβαλλοντολόγοι και φίλοι της μέλισσας, γιατί η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα αλλά υπάρχουν και αρκετοί ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, που δεν είχαν μέχρι τώρα κάποια ομάδα».  
ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Η προσπάθεια για τη συγκρότηση της ομάδας, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου και πρόσφατα επισημοποιήθηκε. «Ξεκινήσαμε με 31 ιδρυτικά μέλη και σε λίγο καιρό που θα είμαστε έτοιμοι θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εγγραφές και άλλων μελών και οι υπόλοιπες διαδικασίες για τις εκλογές μας». Το σύνολο των μελών είναι μουσουλμάνοι, ανέφερε ο Χαλήτ Ιμπράμ ωστόσο ο σύλλογος είναι ανοιχτός σε όλους τους πολίτες της Ροδόπης. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλους και θα το δείξουμε και στην πορεία μας. Η μέλισσα δεν έχει ούτε γλώσσα, ούτε θρησκεία, ξέρει να φτιάχνει μέλι. Αν τη χειρίζεσαι καλά δίνει μέλι, διαφορετικά δεν παράγει». 

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 

Σκοπός του Ομίλου είναι η προώθηση των προϊόντων της μέλισσας και σε αυτό το πλαίσιο ήδη έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή του Ομίλου στην έκθεση μελισσοκομίας που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Φεβρουαρίου. Στις 2 Μαρτίου προγραμματίζεται εκπαιδευτική εκδρομή στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. «Σκοπός μας είναι να μπορούμε να παράγουμε μέλι, να μάθουμε τη μελισσοκομία», ανέφερε ο κ. Ιμπράμ. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Μελισσοκόμων και φίλων της Μέλισσας Θράκης δε λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ροδόπης, αφού είναι σε επικοινωνία σε συνεργασία.  Ο ρόλος του Ομίλου όπως εξήγησε είναι συμπληρωματικός και «πιστεύω ότι θα γίνει ακόμα στενή η συνεργασία όταν πλέον αρχίσουμε να παράγουμε μέλι το οποίο θα πρέπει να πουλήσουμε».  

«Οι μελισσοκόμοι εδώ στη Ροδόπη είναι περίπου 600 άτομα. Πολλοί από αυτούς όχι μόνο δεν παράγουν ένα κιλό μέλι, αλλά μπαίνουν και μέσα από τους λάθους χειρισμούς, γι’ αυτό βλέποντας αυτά αλλά και την οικονομία του τόπου αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε. Κακά τα ψέματα πρέπει να βάλουμε όλοι το χέρι μας για να ανεβαίνουμε γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Αυτό σκεφτήκαμε και ζητάμε από όλους τους φορείς βοήθεια, κάτι που θα ζητήσουμε και γραπτά». Ο Όμιλος αποζητά τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση, ώστε όλοι μαζί να αναδείξουν το μοναδικό μέλι της Θράκης.  


 Δήμος Μπακιρτζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin