Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Νέες αγορές στο εξωτερικό «κοιτούν» και τα Ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα…

Παραμένουν όμως τα εγχώρια… αγκάθια, όπως η γραφειοκρατία....

Την ώρα που η εγχώρια αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και η κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά, αρκετοί είναι οι Ηπειρώτες παραγωγοί, καθώς και οι εταιρίες του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της Ηπείρου.
Τυριά διαφόρων ειδών, με… βασίλισσα τη φέτα, γιαούρτι, κρασιά, πορτοκάλια, ακτινίδια, πέστροφες κ.α. ψάρια και χέλια ιχθυοτροφείων, κοτόπουλα και διάφορα βιολογικά είδη είναι οι… ναυαρχίδες των εξαγωγών στην Ήπειρο, την ώρα που ο κλάδος αναζητά συνεχώς νέες αγορές, ιδιαίτερα στην Ε.Ε.



Η γραφειοκρατία…
Από την άλλη όμως τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς είναι σημαντικά και καθιστούν τα προϊόντα μας «μη ανταγωνιστικά» στο εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το κόστος παραγωγής, λόγω των φόρων που υπάρχουν, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ και η γραφειοκρατία, αλλά και οι απεργίες που συχνά- πυκνά «παραλύουν» τη χώρα, παίζουν πολύ σημαντικό, ανασταλτικό ρόλο, στην καλύτερη και ταχύτερη διάδοση των εξαγωγικών μας προϊόντων, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προβλήματα…
Βέβαια, αυτά τα προβλήματα δεν είναι τα μοναδικά που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς, αφού μπορεί τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα να είναι υψηλής ποιότητας, όμως διεισδύουν δύσκολα στις αγορές της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στην έλλειψη σωστού μάρκετινγκ.
Σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», το 2011 οι εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων έκαναν ιστορικό ρεκόρ, αφού η αξία τους έφτασε στα 4,5 δισ. ευρώ και τα μηνύματα για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου ήταν ενθαρρυντικά. Το ενδιαφέρον των παραγωγών για τις αγορές του εξωτερικού είναι αυξημένο, ωστόσο, ο κλάδος των εξαγωγών τροφίμων και ποτών συναντά πολλές δυσκολίες για να φτάσει στα ράφια των ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ. Ιδιαίτερα δύσκολη για τους Έλληνες εξαγωγείς φαίνεται να είναι η αγορά της Γερμανίας, όπου το 2011 σημειώθηκε μείωση κατά 4% των εξαγωγών τροφίμων και ποτών.
Ο Τρύφων Κολιτσόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εξαγωγών, σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle, εκτιμά ότι «η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ερμηνεύσιμη εφόσον η εγχώρια αγορά παρουσιάζει προβλήματα και η εσωτερική κατανάλωση μειώνεται λόγω της κρίσης».
Ακόμη υπογραμμίζει ότι: «Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι το να μπορέσεις να πετύχεις εξαγωγές καθώς ανταγωνίζεσαι όχι μόνο τους έλληνες ανταγωνιστές σου αλλά και αυτούς από την Ιταλία, την Ισπανία, χώρες που πολλές φορές έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής προϊόντος από εσένα. Χωρίς, χρήματα, στελέχωση με ικανά άτομα που είναι ειδικοί στο είδος τους και στρατηγική εξαγωγών δεν μπορείς να φτάσεις ψηλά και να πετύχεις».

Τα Π.Ο.Π.
Πάντως, εάν υπάρχει ένας τομέας, στον οποίο μπορεί να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση είναι τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως η Ηπειρωτική φέτα.
Άλλωστε, οι ευρωπαϊκές αγορές θέλουν τέτοια προϊόντα, φθάνει βέβαια να υπάρχει και το σωστό μάρκετινγκ, αφού σε αυτόν τον τομέα υστερεί σημαντικά η περιοχή μας και γενικότερα η χώρα μας. Οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται σωστή στελέχωση με ανθρώπους που γνωρίζουν τις αγορές, στις οποίες θέλει η εταιρία να επεκταθεί.
***
Πάντως, παρά τα προβλήματα, οι εξαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το εισόδημα Ηπειρωτών παραγωγών και εταιριών και κατ’ επέκταση την οικονομία της περιοχής, για αυτό και πρέπει στο εγγύς μέλλον να υπάρξει κοινός προσανατολισμός, υπό την σκέπη ενός φορέα, π.χ. της Περιφέρειας ή των Επιμελητηρίων.

http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/34/17099
22/2/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin