Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Το ελληνικό Goji Berry προ των πυλών των ξένων αγορών

Μπισκότα, σοκολάτες, καλλυντικά και χυμοί με ελληνικό γκότζι μπέρι, που μάλιστα θα είναι αναγνωρίσιμα και διεθνώς, με ενιαίο λογότυπο στις ετικέτες τους; Γιατί όχι; Μπορεί οι ρίζες της καλλιέργειας του εν λόγω φρούτου να χάνονται στη μακρινή Νίγκτζια της βορειοδυτικής Κίνας, αλλά ένας συνεργατικός σχηματισμός (cluster) με έδρα την Κοζάνη, οραματίζεται να "βάλει" τα προϊόντα με ελληνικό γκότζι μπέρι στις αγορές του εξωτερικού, προβάλλοντας μάλιστα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της Ελλάδας, που τής δίνουν συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή της συγκεκριμένης "υπετροφής".


Το cluster, με την επωνυμία «Ελληνικό Γκότζι», έχει πανελλήνια εμβέλεια και ενώνει υπό τη σκέπη του 10, μέχρι στιγμής, καλλιεργητές και μεταποιητές του "θαυματουργού" φρούτου γκότζι μπέρι, ΑΕΙ, ΤΕΙ, οργανισμούς και ινστιτούτα, όπως τόνισε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης δυτικής Μακεδονίας (ΙΠΑΔΜ), Χρήστος Τράντης, ομιλητής σε πρόσφατη ημερίδα για το θέμα, που διοργάνωσε ο δήμος Αλεξάνδρειας, σε συνεργασία με το cluster και με την υποστήριξη του ΙΠΑΔΜ. Σε επόμενο στάδιο, στόχος είναι να ενταχθούν σε αυτό περισσότεροι καλλιεργητές, ώστε το φρούτο να παράγεται σε ποσότητες επαρκείς για την πραγματοποίηση εξαγωγών.

«Η καλλιέργεια ξεκίνησε ήδη στην Κεντρική Μακεδονία, προ τριετίας και την Κόρινθο τον περσινό Οκτώβριο, ενώ στόχος μας είναι να δημιουργηθούν αρχικά πέντε πυρήνες καλλιέργειας, στις περιοχές γύρω από τη Βέροια, την Κοζάνη, την Αλεξανδρούπολη, την 'Αρτα και την Κορινθία. Καλλιέργειες στις εν λόγω περιοχές υπάρχουν ήδη και μάλιστα από αυτές συγκεντρώνουμε και πειραματικά δεδομένα» διευκρίνισε ο κ.Τράντης.

Κατά τον ίδιο, στόχος του cluster δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της καλλιέργειας και της μεταποίησης στην Ελλάδα, αλλά και η δημιουργία ενιαίου εμπορικού σήματος (brand name), η υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η έρευνα, ανάπτυξη, δικτύωση και διεθνής προβολή του ελληνικού Γκότζι.


Ελληνικό Goji Berry από τη Ρωσία μέχρι τον Αραβικό Κόλπο και τις ΗΠΑ

Πρόσθεσε ότι ήδη παράγονται περίπου 5 τόνοι βιολογικών προϊόντων με ελληνικό γκότζι μηνιαίως, οι οποίοι αφορούν τρεις κωδικούς μπισκότων (παιδικό, διαίτης και ειδικό διαίτης), σοκολάτες, μαρμελάδα και καλλυντικά, που ξεκίνησαν ήδη να διατίθενται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με μεγάλη εταιρεία παραγωγής χυμών, για την παραγωγή και χυμού γκότζι.

«Ως προς τις εξαγωγές, αγορές-στόχοι είναι αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας, των αραβικών χωρών και των ΗΠΑ, όπου έχουμε ήδη σχετικές επαφές. Για να μπορέσουμε, όμως, να εξυπηρετούμε με συνέπεια έναν ξένο εμπορικό εταίρο, θα πρέπει να μπορέσουμε να ''πιάσουμε'' μια παραγωγή τουλάχιστον 1000 τόνων νωπού γκότζι το 2013 και το 2014, γι' αυτό πρέπει τώρα να προσελκύσουμε περισσότερους παραγωγούς» συμπλήρωσε.

Κατά τον κ.Τράντη, το ελληνικό γκότζι παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την εσοδεία άλλων χωρών, καθώς ο ήλιος και το μικροκλίμα της Ελλάδας αποδίδουν φρούτα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και με πολύ πιο πρώιμη καρποφορία. Παράλληλα, τα προϊόντα που παράγονται -και θα εξακολουθούν να παράγονται από αυτό -είναι βιολογικά, χωρίς ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, χωρίς λευκό αλεύρι, αλλά με ζέα και φαγόπυρο.

«Πρόσθετο πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι ότι η καλλιέργεια του γκότζι μπέρι βρίσκεται σήμερα σε πρώιμο στάδιο, αντίστοιχο του ελληνικού, σε σχεδόν όλες τις χώρες και καμία εξ αυτών δεν το προωθεί μέσω ενός cluster, όπως εμείς, άρα οι προοπτικές είναι ευοίωνες», τόνισε και πρόσθεσε ότι το cluster είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και το μόνο που ζητά από την πολιτεία είναι η συνδρομή της στην έρευνα νέων προϊόντων.

Στους καλλιεργητές, το cluster «Ελληνικό Γκότζι» θα παρέχει πιστοποιημένες επιλογές (φυτά), τεχνική υποστήριξη και ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια και τη διάθεση του καρπού (απορρόφηση), ενώ στους μεταποιητές-διακινητές εξασφάλιση προμήθειας καρπών (βιολογικό προϊόν), τεχνογνωσία (συνταγές) και υποστήριξη στη διακίνηση, δικτύωση και προβολή των προϊόντων Γκότζι. Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε η πρώτη παρουσίαση του λογότυπου του ελληνικού γκότζι, που θα το συνοδεύει ως σήμα κατατεθέν στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Υψηλή εμπορική αξία, χαμηλό κόστος, ευκολία ανάπτυξης

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην ίδια εκδήλωση, ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, είπε ότι αυτό που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής στην περίπτωση του γκότζι μπέρι είναι η υψηλή εμπορική του αξία και ότι αποτελεί μια ανερχόμενη καλλιέργεια με χαμηλό κόστος και ευκολία στη διαδικασία φύτευσης και ανάπτυξής της, δίνοντας αξιόπιστη λύση στην αναζήτηση μιας κερδοφόρας επένδυσης.

«Είναι σίγουρο, ότι το γκότζι μπέρι θα μας απασχολήσει πολύ στο εξής, καθώς τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνοντας ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και αυτής της καλλιέργειας, γιατί, έχοντας μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος από την υπόλοιπη χώρα, είναι σε θέση να δώσει ακόμη αποδοτικότερη παραγωγή.

Καινοτόμος επένδυση στην Καρδίτσα
Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ως παράδειγμα καλής πρακτικής αξιοποίησης του γκότζι μπέρι, μια καινοτόμο επένδυση στην Καρδίτσα, που χρηματοδοτείται από το Leader του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται, είπε, για τη δημιουργία, στον δήμο Σοφάδων, μονάδας μεταποίησης, συσκευασίας και εμπορίας όχι μόνο του γκότζι μπέρι, αλλά και άλλων φρούτων και βοτάνων της κατηγορίας των λεγόμενων «υπερτροφών», σε συνεταιρισμό.

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, που το έχει αναλάβει, θα έχει δύο γραμμές παραγωγής [...]και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Με στόχο τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά, θα μεταποιούνται αρωματικά φυτά, όπως Αρώνια και Ιπποφαές [...]αλλά και φρούτα, όπως το Μύρτιλλο και το Λύκιο ή Γκότζι» εξήγησε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Κόστος ανά στρέμμα, τιμή πώλησης και απόδοση σε κιλά ανά δένδρο

Από την πλευρά του, ο βιοκαλλιεργητής Φώτης Μπουκινάς επισήμανε ότι το γκότζι είναι πολυετές δενδρύλλιο και αναπτύσσεται σε αμμώδη ή και αργιλώδη χωράφια, που να στραγγίζουν καλά, να αρδεύονται και να μην σκιάζονται. Συνολικά απαιτούνται 200-220 φυτά ανά στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά από τον Μάιο, η ελάχιστη απόδοση είναι 7 κιλά/δένδρο, ενώ η συλλογή των καρπών γίνεται με τα χέρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουκινά, το κόστος φύτευσης της καλλιέργειας ανέρχεται σε 1100 ευρώ το στρέμμα, η στήριξη των φυτών 400 ευρώ και η άρδευση 150 ευρώ. Όσον αφορά τις τιμές του προϊόντος, ο νωπός καρπός γκότζι μπέρι πωλείται 4 με 6 ευρώ τα 100gr, ο αποξηραμένος συμβατικός καρπός 16 με 40 ευρώ το κιλό και ο χυμός (συμβατικός) γύρω στα 8 με 9 ευρώ η φιάλη των 330gr.

Πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες με την κατανάλωση 10-30 γραμμαρίων ημερησίως

Ο κλινικός διαιτολόγος Νίκος Παπασπανός, μίλησε για τη σύνθεση, τις αντιοξειδωτικές και άλλες ιδιότητες, καθώς και για τη διατροφική αξία του Γκότζι Μπέρι. Εξήγησε ότι η ημερήσια κατανάλωση 10-30 γραμμαρίων, σε οποιαδήποτε μορφή, έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό: δίνει ενέργεια, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, μειώνει την ολική χοληστερόλη στο αίμα, βοηθά στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών, στη σύνθεση ενζύμων και ορμονών, επούλωση πληγών, καλή όραση, στα οστά/δόντια.

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Φώτης Δημητριάδης τέλος, επισήμανε ότι η αγροτική περιοχή του δήμου έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει επίκεντρο ανάπτυξης νέων καλλιεργειών όπως το γκότζι μπέρι. «Διαθέτουμε 2 εκατ. στρέμματα γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, ευεπίφορη για καλλιέργεια μεγάλης ποικιλίας ετήσιων και πολυετών φυτών, με σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο, ανθρώπινο δυναμικό και κομβική θέση στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο» είπε ο κ. Δημητριάδης, ενώ αναφέρθηκε και στο στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας, που με την παράλληλη χρήση του ως εμπορευματικό (Cargo), μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξαγωγή νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων._ 

 http://www.express.gr/news/finance/655922oz_20121106655922.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin