Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια δίαιτα σας ταιριάζει;

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε δίαιτα αλλά φοβάστε ότι για μια ακόμη φορά θα απογοητευθείτε και θα τα παρατήσετε στη μέση; Διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών για να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη.Το 40% των γυναικών και το και το 25% των αντρών βρίσκονται σε δίαιτα. Σημαντικός αριθμός ατόμων ξεκινάει ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας αρχικά, όμως λανθασμένες δίαιτες και περίεργες τεχνικές μπορούν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου.
Στις ημέρες μας υπάρχουν πολλές επιλογές και αντικρουόμενες συμβουλές στα προγράμματα αδυνατίσματος. Στα περιοδικά, στα βιβλία, στο διαδίκτυο θα δείτε δίαιτες που υπόσχονται μαγικά αποτελέσματα αν μειώσεις τους υδατάνθρακες ή το λίπος, αν χρησιμοποιήσεις ειδικές τροφές και σκευάσματα αδυνατίσματος.
Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε δίαιτα;

Ποια όμως προγράμματα απώλειας βάρους λειτουργούν πραγματικά; Πως ξέρετε ποια δίαιτα είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς; Στην συνέχεια ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια σας.
1. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Είναι σημαντικό πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος να μιλήσετε με τον γιατρό σας ώστε να σας δώσει την απαραίτητη έγκριση. Ο γιατρός σας γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό, την κατάσταση υγείας σας, αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε κάποιους αρχικούς στόχους. Είναι πιθανό και ο ίδιος να σας παραπέμψει σε έναν έμπειρο διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε κάποιο εξειδικευμένο διαιτολόγιο.
2.Σκεφθείτε τις προσωπικές σας ανάγκες
Για να σας ταιριάξει ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος σκεφτείτε τις προτιμήσεις σας, τον τρόπο ζωής σας, το βάρος που θέλετε να χάσετε. Είναι συνεπώς σημαντικό πριν ξεκινήσετε να λάβετε υπόψη σας παράγοντες όπως:

-Δίαιτες που έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν
Τι σας άρεσε ή δεν σας άρεσε στην δίαιτα; Μπορούσατε να τις ακολουθήσετε για καιρό; Πώς νιώθατε σωματικά και ψυχικά κατά την διάρκεια της προσπάθειάς σας;
-Τις προτιμήσεις σας
Σας αρέσει να κάνετε δίαιτα μόνος σας, να είστε σε κάποια ομάδα ή να κάνετε ατομική συνάντηση με διαιτολόγο;
-Τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε
Κάποια προγράμματα μπορούν να χρειάζονται την αγορά ειδικών σκευασμάτων ή γευμάτων, τακτικές συναντήσεις σε ατομικό ή/ και ομαδικό επίπεδο. Το κόστος αυτών των προγραμμάτων ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας;
3.Ψάξτε για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους
Σίγουρα είναι δελεαστικό να ακολουθήσεις δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη και δραστική απώλεια βάρους . Όμως σύμφωνα με συστάσεις ειδικών η επιτυχής απώλεια βάρους πρέπει να είναι αργή καθώς απαιτεί μακροχρόνια δέσμευση και αλλαγές τόσο στην διατροφή αλλά και στην άσκηση. Γι αυτό προτιμείστε ένα πρόγραμμα που:
•Καλύπτει τις θερμιδικές σας απαιτήσεις.
•Είναι ευέλικτο στο πρόγραμμα και στην καθημερινότητα σας.
•Είναι ισορροπημένο και περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες με έμφαση στα φρούτα, λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά, άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής, όσπρια.
•Δεν είναι μονότονο και περιέχει τροφές που σας αρέσουν.
•Περιλαμβάνει κάποιο πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας.
•Δεν προκαλεί αισθήματα κόπωσης.

Στρατηγικές επιτυχίας
Από την στιγμή που θα έχετε καταλήξει ποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος σας ταιριάζει προσπαθήστε να το εφαρμόσετε. Δεν είναι αρκετό να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε για μερικές εβδομάδες ή μήνες, Αν θέλετε μόνιμα αποτελέσματα αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να βάζετε στόχους ρεαλιστικούς που να μπορείτε να τους πετύχετε( π.χ απώλεια 0.5-1 kg την εβδομάδα ), να έχετε υπομονή και τέλος να διατηρείτε το κίνητρό σας χωρίς να ξεχνάτε τους λόγους που ξεκινήσατε την προσπάθεια σας.
Από τη Νάντια Μαρνέρου, Γυμνάστρια, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, e-mail: nmarnerou@hotmail.com 
clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin