Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Γκότζι Μπέρι – Goji berry

Γκότζι μπέρι: Ιστορία

Τα Ιμαλάια, εκτός από τις ομορφιές των επιβλητικών ορεινών όγκων και του Θιβέτ, παράγουν και πολύ σημαντικά φρούτα για την υγεία του ανθρώπου. Ένα από αυτά είναι και το φρούτο γκότζι το οποίο σε μετάφραση λέγεται το μούρο της ευτυχίας. Εκτός από τα Ιμαλάια, το γκότσι μπέρι καλλιεργείται πλέον και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το φυτό έγινε γνωστό ουσιαστικά από τη Κίνα όπου περίπου από το 2800 π.Χ. γίνονται γραπτές αναφορές σχετικά με τις ιδιότητές του και κυρίως για την βοήθεια στην μακροζωϊα. Πλέον το γκότζι χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Γκότζι μπέρι: Περιγραφή και ιδιότητες

Γκοτζι μπερι


Το φυτό γκότζι είναι το πρώτο, και με τεραστίων διαστάσεων διαφορά από το δεύτερο, άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο αφού περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Για να γίνει αντιληπτό αυτό, το αμέσως δεύτερο πιο αντιοξειδωτικό φρούτο είναι το βατόμουρο με 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες, δηλαδή το γκότζι έχει πάνω από 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από το δεύτερο στη λίστα φυτό! Ακόμη το γκότζι ανήκει στη κατηγορία των φυλλοβόλων φυτών και φτάνει σε ύψος από 1 έως 4 μέτρα, ωστόσο κάποια φυτά γκότζι μπορεί να φτάνουν και μέχρι τα 6 μέτρα. Βοηθάει πάρα πολύ στη μακροζωία, την όραση καθώς δίνει και μεγάλα ποσά ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στο άγχος της καθημερινής ζωής.


Οι καρποί του γκότζι οπτικά φαίνονται σαν μούρα και επειδή είναι πολύ απαλοί και ευαίσθητοι συλλέγονται με ειδικό είδος υφάσματος μέσα σε ψάθες, χωρίς τη χρήση των χεριών, και μετά υποχρεωτικά πρέπει να αποξηραθούν στη σκιά ή και στον ήλιο. Τα γκότζι συνήθως πωλούνται στην αγορά σε ανοιχτά κουτιά και δεν είναι ποτέ φρέσκα εκτός και αν πωλούνται στη περιοχή που παράχθηκαν. Οι μαλακοί καρποί του γκότζι μοιάζουν οπτικά και γευστικά με τους καρπούς της σταφίδας αλλά τα γκότζι έχουν ομοιότητα γευστικά και με τη ντομάτα. Υπάρχουν βέβαια και οι σκληροί καρποί γκότζι. Μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν από το καρπό τους αλλά μαγειρεύονται κιόλας. Οι Κινέζοι φτιάχνουν κρασί και σούπες από το γκότζι. Επίσης από τους βλαστούς και τα φύλλα του γκότζι μπορεί να φτιαχτεί μία πολύ γευστική και υγιεινή σαλάτα.

Τι προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό ο χυμός και ο καρπος του γκότζι



Ο χυμός του γκότζι όπως ειπώθηκε προηγουμένως καταπολεμά τη γήρανση εξαιτίας της έκκρισης μίας ορμόνης. Εκτός όμως από τη γήρανση καταπολεμά την αμνησία και την αϋπνία. Δίνει βοήθεια επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο μεταβολισμό και απαλύνει από τις πρωινές ζαλάδες τις εγκύους γυναίκες. Ακόμη αποτοξινώνει τον οργανισμό, βοηθάει τις δίαιτες, και τον καθαρισμό του αίματος. Εν μέρει βοηθάει στη καταπολέμηση κάποιων ειδών καρκίνου και χρησιμοποιήθηκε στη καταπολέμηση της ηπατίτιδας Β. Βοηθάει και στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανότητας των ηλικιωμένων, δηλαδή κάτι σαν το Viagra αλλά χωρίς παρενέργειες. Καταπολεμάει τα καρδιακά επεισόδια και τις ταχυπαλμίες. Τέλος δίνει στον οργανισμό μία αίσθηση ευχαρίστησης και αισιοδοξίας και βοηθάει και το συκώτι.
Ο καρπός του γκότζι περιέχει πάρα πολλά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες της κατηγορίας Β. Την Β1, την Β2, και την Β6. Το εντυπωσιακό είναι ότι περιέχει περισσότερη Β καροτίνη από το καρότο, 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, και την βιταμίνη Ε που δεν περιέχεται σχεδόν ποτέ στα φρούτα. Εκτός από τα παραπάνω ο καρπός γκότζι περιέχει πολλές διατροφικές ίνες, λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αναγκαία για το ανθρώπινο σώμα. Τα 100 γραμμάρια μεταποιημένου γκότζι ισοδυναμούν με 370 θερμίδες. Τέλος βοηθάει τη καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία των ορμονών εξαιτίας των ωφέλιμων λιπών που περιέχει και συνεισφέρει και στη καταπολέμηση μικροβίων και μυκήτων.

Κατανάλωση του γκότζι

Μία ιδανική ποσότητα κατανάλωσης του γκότζι είναι από 10 έως 30 γραμμάρια την ημέρα είτε μονάχο του είτε μαζί με άλλους χυμούς και φρούτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για παρενέργειες μετά τη λήψη του γκότζι διότι το γκότζι δεν εθίζει τον οργανισμό όπως άλλες ουσίες. Η μόνη εξαίρεση αποτελούν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το διαβήτη καθώς και τα αντιπηκτικά φάρμακα. Για την ώρα γίνονται έρευνες αν αυτά τα φάρμακα παρουσιάζουν κάποιες παρενέργειες ή όχι σε σχέση με το φυτό γκότζι.
πηγη φωτος :  ecotimes.gr

4 σχόλια:

  1. When someone writes an paragraph he/she retains the thought of a user
    in his/her brain that how a user can be aware of it.
    Thus that's why this paragraph is perfect. Thanks!

    My web-site; Order Goji Berry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no
    data backup. Do you have any methods to protect against hackers?


    Feel free to visit my website gto120dlaocm402mfos02.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Your way of explaining everything in this article is really fastidious, all be able to effortlessly know it, Thanks a lot.


    Here is my web-site http://buygojiberry.info

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and
    gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed
    the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched
    her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off
    topic but I had to tell someone!



    http://goang.alfahosting.org/mediawiki/index.
    php?title=Order_Goji_Berry

    My homepage; Goji Berry Diet

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blog Widget by LinkWithin