Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Χουρμάδες, σύκα και δαμάσκηνα: άμεση ενέργεια και υγεία

Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα είναι χυμώδεις καρποί με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, αναλόγως την ποικιλία. Έχουν γλυκιά γεύση, χρώμα που ποικίλλει, από πρασινοκίτρινο μέχρι ανοιχτό καφέ και μαύρο και εξαιρετικό άρωμα. Ωριμάζουν συνήθως από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ πολλές ποικιλίες καλλιεργούνται με αποκλειστικό σκοπό την ξήρανση.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η σύστασή τους αποτελείται σε ποσοστό 78,7% από νερό και μας δίνουν 75 θερμίδες/100 γρ. Αυτές προέρχονται κατά βάση από υδατάνθρακες (18 γρ) .

Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως είναι οι καρδιοπάθειες, οι οποίες προκαλούνται από το κορεσμένο λίπος, το οποίο τις ημέρες των εορτών προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, κυρίως από το κόκκινο κρέας και το βούτυρο.
Σύκα
Τα σύκα στην αρχαιότητα συνδέονταν με τη λατρεία της Δήμητρας και του Διονύσου και αποτελούσαν βασική τροφή κατά τον δείπνο των αρχαίων Αθηναίων.
Τα σύκα ωριμάζουν ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Αποτελούν πολύ καλές πηγές φυτικών ινών, β καροτένιου και φολικού οξέως, καθώς και καλίου, ασβεστίου και φωσφόρου.
Παρόλα αυτά, χρειάζεται μέτρο η κατανάλωσή τους καθώς έχουν υψηλή ενεργειακή αξία, αφού τα 100 γρ. αποδίδουν 270 θερμίδες περίπου. Συνήθως τρώγονται μόνα τους, μπορούν όμως να συνοδευτούν από καρύδια, γιαούρτι και μέλι προσφέροντας μέγιστη ενέργεια, απαραίτητη ειδικά σε αθλητές.
Χουρμάδες
Οι χουρμάδες αποτελούν τη βασική τροφή των βεδουίνων, οι οποίοι ταξιδεύουν επί μέρες μέσα στην έρημο και χρειάζονται τροφές με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Αποτελούν από τις πιο σημαντικές τροφές για τους λαούς της Ασίας και της βόρειας Αφρικής και καλλιεργούνται συστηματικά δώδεκα είδη και εκατοντάδες ποικιλίες. Οι χουρμάδες είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και ασβεστίου και βέβαια φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να βοηθούν σημαντικά όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα.
Οι χουρμάδες τρώγονται συνήθως σκέτοι, καθώς είναι εξαιρετικά εύγευστοι, αλλά μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ με γιαούρτι, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Τα 100 γρ. δίνουν 274 θερμίδες προερχόμενες κατά βάση από υδατάνθρακες (60 γρ) και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. 

Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, οι καρποί αυτοί μπορούν να καταναλωθούν ως ενδιάμεσα γεύματα, δεκατιανό ή απογευματινό. Προσφέρουν εύκολα αξιοποιήσιμη ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, ανάλογα με τη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνονται. Το γεγονός ότι προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών τα καθιστά απαραίτητα στη διατροφή μας.
Πηγή : www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin