Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Λίγος καφές στα 40 και στα 50 μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

coffee art
Ακόμα ένα πιθανό όφελος της συστηματικής κατανάλωσης καφέ ανακάλυψαν σκανδιναβοί ερευνητές. Σε πολυετή μελέτη διαπίστωσαν ότι οι 40άρηδες και οι 50άρηδες που πίνουν τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δύο δεκαετίες αργότερα άνοια – και κυρίως την συχνότερη μορφή της, τη νόσο του Άλτσχαϊμερ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κουόπιο, στη Φιλανδία, στο Ίδρυμα Καρολίνσκα στη Σουηδία και στο Εθνικό Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας (NPHI) στη Φιλανδία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 21 χρόνια την πορεία της υγείας 1.409 εθελοντών, οι 61 εκ των οποίων ανέπτυξαν τελικά άνοια, με τους 48 από αυτούς να έχουν νόσο του Άλτσχαϊμερ.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές ήταν μεσήλικες (44 ετών και άνω).

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στο τεύχος Ιανουαρίου της «Επιθεώρησης για τη Νόσο του Άλτσχαϊμερ» (JAD), γενικά οι εθελοντές που έπιναν αρκετό καφέ ήταν προστατευμένοι έναντι της άνοιας και του Άλτσχαϊμερ, σε σύγκριση με όσους έπιναν ελάχιστο ή καθόλου.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος αναπτύξεως άνοιας και Άλτσχαϊμερ (65% μικρότερος) καταγράφηκε σε εκείνους που έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ, δηλαδή 3-5 φλιτζάνια την ημέρα.

Όσοι έπιναν λίγο καφέ (0 έως 2 φλιτζάνια την ημέρα) δεν φάνηκε να προστατεύονται ιδιαίτερα, ενώ το όφελος παρέμεινε το ίδιο από τα 5 φλιτζάνια καφέ και πάνω ημερησίως.

Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να ελαττώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως των νόσων.

«Πραγματοποιήσαμε τη μελέτη για να διαπιστώσουμε ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μίια Κιβιπέλτο, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κουόπιο και στο Καρολίνσκα.

«Δεδομένης της τεράστιας κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως, τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν σημαντικές εφαρμογές στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της έναρξης της άνοιας και του Άλτσχαϊμερ - αρκεί να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες», πρόσθεσε.
  πηγή: tanea.gr
.


Coffee Art  Delivery: Μεταμορφώσεως 3, Καλαμαριά Θεσ/νίκης.                                        Καφέδες, Ροφήματα και Σνακ. 
            Ωράριο: 06:00-22:00. Τηλ: 2310.448884







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin