Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η νέα τάση για νόστιμες δίαιτες

Έπειτα από δεκαετίες εμμονής με τα λίπη, τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες, πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος πήραν την ανορθόδοξη απόφαση να αρχίσουν να απολαμβάνουν πάλι το φαγητό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι γύρισαν την πλάτη στην υγεία τους ή στο αδυνάτισμα. Το αντίθετο. Στράφηκαν προς τη «θετική κατανάλωση φαγητού»- διέγραψαν τις στερητικές δίαιτες και έριξαν το βάρος στην προσθήκη λαχανικών της εποχής, ξηρών καρπών, φρούτων και άλλων υγιεινών τροφίμων στη διατροφή τους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορ Τάιμς».


Για την 32χρονη Ρίνα Γκονζάλες-Ετσάντι, από το Λος Άντζελες, η εγκατάλειψη της θερμιδομέτρησης και των συσκευασμένων τροφίμων και η προσθήκη αληθινού φαγητού στη διατροφή της είχε ως αποτέλεσμα να διατηρήσει σταθερό το βάρος της και να αισθάνεται ευτυχέστερη. Κάποτε είχε τέτοια εμμονή με τα λίπη και τις θερμίδες ώστε απέφευγε να βγει για φαγητό με τις παρέες της. Όχι πια, όμως.

«Ξεχνάς πόσο υπέροχο είναι να τρως φαγητό με τους φίλους και την οικογένειά σου», λέει.

Τώρα πια ρίχνει το βάρος στην απόλαυση που της προσφέρει το φρέσκο, σπιτικό φαγητό. Άρχισε να μαγειρεύει με ελαιόλαδο και μερικές φορές βούτυρο και αύξησε την κατανάλωση καρυδιών και φιστικοβούτυρου. Γνωρίστηκε και με τον μανάβη της γειτονιάς της, για να ξέρει ποια φρούτα και λαχανικά είναι της εποχής τους και ποια είναι ντόπια.

Η εταιρεία ερευνών αγοράς ΝΡD Group ανακάλυψε προσφάτως ότι το ποσοστό των καταναλωτών που κάνουν δίαιτα είναι σήμερα το χαμηλότερο από το 1985, όταν άρχισε να καταγράφει τις διατροφικές συνήθειες 5.000 εθελοντών. Το υψηλότερο ποσοστό σημειώθηκε το 1990: το 39% των γυναικών και το 29% των ανδρών έκαναν τότε δίαιτα.

Σήμερα, τα αντίστοιχα ποσοστά έχουν μειωθεί σε 26% για τις γυναίκες και 16% για τους άνδρες.

Οργανικά τρόφιμα

Επιπλέον, οι καταναλωτές αναφέρουν πως τρώνε πλέον περισσότερα οργανικά τρόφιμα και προϊόντα ολικής αλέσεως. «Αντί να προσπαθούν να αποφεύγουν κάποια τρόφιμα, έχουν αρχίσει να προσθέτουν», λέει ο αντιπρόεδρος της ΝΡD Group Χάρι Μπάλτσερ. Ανάλογη στροφή καταγράφει και το Συμβούλιο Θερμιδικού Ελέγχου (CCC) των ΗΠΑ, το οποίο εκπροσωπεί τους παρασκευαστές τροφίμων διαίτης: το 2004 έκανε δίαιτα το 33% των καταναλωτών, το 2007 το 29%.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι οι διατροφικές συνήθειες αρχίζουν να αλλάζουν. Τον φετινό Μάιο, η εταιρεία ερευνών αγοράς Ιnformation Resources ανέφερε ότι το 53% των καταναλωτών μαγειρεύουν πλέον περισσότερο απ΄ ό,τι πριν από 6 μήνεςεν μέρει λόγω του αυξημένου κόστους των έτοιμων φαγητών. Επιπλέον, οι πωλήσεις των τροφίμων οργανικής καλλιέργειας αυξάνονται διαρκώς.

Οι διαιτολόγοι λένε πως η θετική κατανάλωση φαγητού τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις αποτυχίες του παρελθόντος. Η επιδημία της παχυσαρκίας υποδηλώνει ότι η εξάπλωση των τροφίμων διαίτης, των λάιτ αναψυκτικών και των λίγων λιπαρών σνακ δεν βοήθησε τον κόσμο να ελέγξει το βάρος τουίσως επειδή οι λίγες θερμίδες έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι μπορούν να τρώνε ανεξέλεγκτα.

Η διαιτολόγος Σίνθια Σας από τη Νέα Υόρκη, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας από το 2001 έως το 2007, λέει ότι πολλοί καταναλωτές ενστερνίζονται τη θετική κατανάλωση φαγητού έπειτα από χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών αδυνατίσματος. «Προτιμούν πλέον να εστιάζονται στο τι επιτρέπεται να τρώνε παρά στο τι απαγορεύεται», λέει.

Η 46χρονη Μάρθα ΜακΚλίντον, από το Μπρονξ, λέει ότι πλέον ρίχνει το βάρος στην προσθήκη υγιεινών τροφίμων στη διατροφή της, όπως το αβοκάντο, τα μούρα και τα κάστανα. «Εάν θέλω να φάω κάτι με πολλές θερμίδες προσπαθώ να βλέπω το δάσος και όχι το δέντρο», εξηγεί. «Με άλλα λόγια, προσπαθώ να το αποφύγω ή το περιορίζω σε μία φορά την εβδομάδα».

Κλειδί το μαγείρεμα στο σπίτι

Το «κλειδί» στη θετική κατανάλωση φαγητού είναι το μαγείρεμα στο σπίτι. Η Άλις Γουότερες από το εστιατόριο Chez Ρanisse, στην Καλιφόρνια, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της σπιτικής κουζίνας. «Πρέπει να απομυθοποιήσουμε τη μαγειρική», λέει. «Το φαγητό είναι ένδειξη φροντίδας, πρώτα προς τον εαυτό σου- και μόνο όποιος μάθει να φροντίζει τον εαυτό του μπορεί όντως να αλλάξει διατροφικές συνήθειες».

Αρκετοί διαιτολόγοι δεν είναι πεπεισμένοι ότι το νέο κίνημα μπορεί να εξυπηρετήσει τις πιεσμένες χρονικά οικογένειες. Άλλοι φοβούνται ότι οι καταναλωτές θα παρερμηνεύσουν τη θετική κατανάλωση φαγητού ως υπερκατανάλωση, αντί ως προσθήκη μικρών ποσοτήτων από υγιεινά τρόφιμα στο διαιτολόγιό τους.

«Αν όλοι έτρωγαν περισσότερα φυτικής προέλευσης και μη επεξεργασμένα φαγητά, τα οφέλη θα ήταν τεράστια» λέει η Αρλίν Σπαρκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής στο Κολέγιο Χάντερ στη Νέα Υόρκη. «Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα επιστρέψουν στη μαγειρική- και αυτό που έχει χαθεί είναι η ικανότητα και η γνώση των ανθρώπων να μαγειρεύουν».

Συγκριτική μελέτη

Το μείζον ερώτημα είναι εάν η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μεταφράζεται σε απώλεια βάρους.

Πέρυσι, η «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (ΑJCΝ) δημοσίευσε μελέτη με 97 παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες απέφευγαν τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα. Οι μισές αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικώνκαι έως το τέλος του χρόνου έχασαν κατά μέσον όρο 9 κιλά ή 20% περισσότερο απ΄ ό,τι οι συνομήλικές τους που απλώς πρόσεχαν τα λίπη τους.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο χρόνο διαθέτει κανείς στην αγορά τροφίμων και στο μαγείρεμα, τόσο πιθανότερο είναι να έχει μέσο βάρος.

 πηγή: tanea.gr
.
 

Πώς θα ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας

Δέκα μπαχαρικά που ευνοούν το αδυνάτισμα

Το ελαιόλαδο βοηθάει να προσληφθούν λιγότερες θερμίδες

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin