Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Σαλέπι: το Ελληνικό θαυματουργό ρόφημα

Τις ημέρες των Χριστουγέννων, μια βόλτα στη γειτονική, από την πατρίδα μου, Ανδριανούπολη, προς μεγάλη έκπληξη ανακάλυψα το «Σαλέπι». Το λέω με λύπη διότι μετά από ψάξιμο και διάβασμα, ανακάλυψα πως το σαλέπι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ ρόφημα και όχι Τούρκικο, όπως οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά.

Το σαλέπι είναι γνωστό σαν βότανο από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη. Λαμβάνεται από τους ξηρούς κονδύλλους πολλών ειδών της οικογένειας Ορχιδέες, όσο και στην ονομασία του ίδιου του φυτού που στον κόσμο της φυτολογίας αναφέρεται ως Orchis mascula.


Εικάζεται πως το πήρανε οι Μικρασιάτες μαζί τους όταν φύγανε. Από αυτούς, το έμαθαν οι Τούρκοι, ενώ πολλοί από εμάς, όπως κι εγώ, πιστεύουμε ότι είναι Τούρκικο ρόφημα.

Θεωρείται ότι διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες γιατί περιέχει αραβίνη και τραγακανθίνη. Επίσης είναι πλούσιο σε άμυλο και μεταλλικά άλατα (όπως φώσφορο και ασβέστιο) γι ‘αυτό και τονώνει όλο τον οργανισμό.

Το σαλέπι όταν διαλυθεί στο νερό, δημιουργεί ένα πηκτό και βλενώδες υγρό και θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, όλων των παθήσεων του θώρακος, του στομάχου, των εντέρων και του άσθματος.

Το σαλέπι μπορείτε να το βρείτε υπό μορφή σκόνης, σε διάφορα καταστήματα με βότανα ή ακόμα και σε καφεκοπτεία. Σας προτείνω μια συνταγή πάρα πολύ γευστική…

Υλικά:

3 κ.γ σαλέπι

250 ml νερό

1 μπάλα παγωτό αρεσκείας

Λίγη τρούφα

Ότι πρέπει γι ‘αυτές τις κρύες μέρες. Καλή απόλαυση…

πηγή: zoi-diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin