Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Η ενεργειακή πυκνότητα των τροφίμων και πώς μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Συχνά μπορεί να συναντήσει κάποιος τον όρο ενεργειακή πυκνότητα, energy density ή ED, σε κάποια τροφή που αγοράζει στο σούπερ μάρκετ. Αν αναρωτιόσασταν περί τίνος πρόκειται, συνεχίστε να διαβάζετε.

Η ενεργειακή πυκνότητα ενός τροφίμου είναι η ενέργεια που υπάρχει σε κάθε γραμμάριό του. Αυξάνεται από το λίπος μιας τροφής, περισσότερο από ό,τι με τους υδατάνθρακες ή την πρωτεΐνη, ενώ αντίθετα το νερό και οι φυτικές ίνες μειώνουν την ενεργειακή πυκνότητα.


Τα τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα φαίνεται πως συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., αφού οι τροφές με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα έχουν περισσότερες θερμίδες σε μικρότερη ποσότητα τροφής –το αντίθετο συμβαίνει στις περιπτώσεις χαμηλού ED, όπου οι θερμίδες είναι λιγότερες ανά μερίδα.

Για να υπολογίσει κάποιος την ενεργειακή πυκνότητα μιας τροφής, μπορεί να διαιρέσει τον αριθμό των θερμίδων με το βάρος της σε γραμμάρια. Αν δηλαδή ένα τρόφιμο αποδίδει 360 θερμίδες στα 180 γραμμάρια, τότε η ενεργειακή του πυκνότητα είναι 360/180=2.

Τα λαχανικά θεωρούνται καλές επιλογές όσον αφορά την ενεργειακή πυκνότητα


Χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα θεωρείται από 0,6 μέχρι 1,5, μέτρια από 1,6 έως 4 και υψηλή πάνω από 4. Σημειώστε δε, ότι το λίπος αποδίδει περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι υδατάνθρακες 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Προσπαθήστε να κάνετε, λοιπόν, τους σωστούς συνδυασμούς τροφών, ελέγχοντας –κι όχι «κόβοντας»- τις ποσότητες με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και αυξάνοντας αυτές με μέτρια και χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα.

 ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin