Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Τα καρύδια, walnuts, ρίχνουν την χοληστερίνη και δεν παχαίνουν

Νέα στοιχεία ότι η συστηματική κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών μπορεί να ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βαρκελώνη και την Καλιφόρνια.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 707 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών ανακάλυψαν πως όσοι πρόσθεσαν μία χούφτα καρύδια στην ημερήσια διατροφή τους παρουσίασαν μέσα σε ένα χρόνο σημαντική μείωση των επιπέδων της «κακής» (ή LDL) χοληστερόλης.


Η LDLείναι η μορφή της χοληστερόλης που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας τους στενώσεις και αποφράξεις οι οποίες αποτελούν κύρια αιτία καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές στο Ετήσιο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας (EB2016) που διεξάγεται στο Σαν Ντιέγκο, παρότι οι ξηροί καρποί γενικώς είναι ένα υγιεινό σνακ, τα καρύδια ξεχωρίζουν διότι περιέχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων - ενός είδους λιπιδίων, που ωφελούν ποικιλοτρόπως την υγεία.

Στη νέα μελέτη διαπίστωσαν πως, παρότι τα καρύδια περιέχουν πολλές θερμίδες, οι εθελοντές τους δεν αύξησαν το σωματικό βάρος τους όταν τα ενέταξαν στη διατροφή τους - ένα εύρημα το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό ο επικεφαλής ερευνητής δρ Εμίλιο Ρος, διευθυντής της Κλινικής Λιπιδίων, Ενδοκρινολογίας & Διατροφής της Hospital Clínic της Βαρκελώνης.

«Δεδομένου ότι τα καρύδια είναι ένα υψηλής ενέργειας (θερμίδων) τρόφιμο, μία ανησυχία ήταν ότι η μακροχρόνια κατανάλωσή τους μπορεί να σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους», είπε.

«Τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος από την καθημερινή κατανάλωσή τους επί ένα έτος.

»Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μείωση της χοληστερόλης, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εν γένει ευεξία στους ηλικιωμένους».

Οι ερευνητές συνεχίζουν την μελέτη τους για να εξακριβώσουν εάν η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να σχετίζεται και με άλλες εκβάσεις οι οποίες είχαν συχνότερες στους ηλικιωμένους, όπως η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. 

 πηγή: tanea.gr
.
.

Ασπίδα για την υγεία με καρύδια και μεσογειακή διατροφή

100 γραμμάρια την ημέρα: Τα καρύδια ασπίδα προστασίας έναντι του εμφράγματος

Ξηροί καρποί: Λίγα καρύδια την ημέρα ρίχνουν την κακή χοληστερίνη

Καρύδια: Η ασπίδα κατά του διαβήτη

Αν νιώθετε το στρες να σας εξουθενώνει οργανικά, βάλτε λίγα καρύδια στη διατροφή σας.

Καρύδια: καταπολεμούν τα αποθέματα λίπους

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin