Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

«Ένοχα» για αλλεργίες τα ψημένα φιστίκια, αλλά όχι τα ωμά

Τα ψημένα φιστίκια είναι πιθανότερο να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις απ’ ό,τι τα ωμά, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του ψησίματος προκαλούν χημικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να ευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στις πρωτεΐνες του συγκεκριμένου ξηρού καρπού.


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι πολύ πιο συχνές στη Δύση απ’ ό,τι στην Ανατολική Ασία, όπου τα φιστίκια κατά κανόνα καταναλώνονται ωμά, βραστά ή τηγανητά και όχι ψημένα.

Προσθέτουν όμως ότι απαιτούνται πολλές μελέτες ακόμα έως ότου ξεκαθαριστεί εάν θα πρέπει να αποφεύγεται το ψήσιμο των φιστικιών.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας» (JACI), ομάδα ποντικιών εκτέθηκε στις πρωτεϊνες φιστικιών που ήταν ωμά ή ψημένα - και η αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος ήταν πολύ εντονότερη με τα ψημένα.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ένας πιθανός εκλυτικός παράγοντας της αλλεργίας στα φιστίκια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κουέντιν Σάτενταου, καθηγητής Ανοσολογίας στη Σχολή Παθολογοανατομίας Dunnτης Οξφόρδης.

«Ξέρουμε ότι τα παιδιά οικογενειών με αλλεργίες είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν αλλεργία στα φιστίκια, αλλά επειδή η έρευνά μας βρίσκεται σε αρχικά στάδια, θα ήταν πρόωρο να συστήσουμε να προτιμούν τα ωμά φιστίκια.

»Τα ευρήματά μας πρέπει να επιβεβαιωθούν πριν προχωρήσουμε σε συστάσεις».

Τα φιστίκια αποτελούν την κυριότερη αιτία θανατηφόρου τροφικής αλλεργικής αντιδράσεως. Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν, οι πάσχοντες πρέπει να τα αποφεύγουν εντελώς διότι ακόμα κι αν φάνε ένα τρόφιμο με «ίχνη ξηρών καρπών» κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αλλεργικό σοκ και να χάσουν τη ζωή τους.

Υπολογίζεται ότι το 7-8% των παιδιών στην Ελλάδα πάσχουν από τροφικές αλλεργίες, οι οποίες αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.

Η συχνότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στα παιδιά είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στους ενήλικες.

Η συχνότερη τροφική αλλεργία στα Ελληνόπουλα είναι αυτή στο αγελαδινό γάλα, που προσβάλλει το 2-3% των βρεφών, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιασθεί προ τετραετίας στο 40ο Παιδιατρικό Συνέδριο της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Ακολουθούν το αυγό, το φιστίκι, το ψάρι, η σόγια , το σιτάρι και τα οστρακοειδή.

 πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin