Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Λάιτ αναψυκτικά και αλάτι «χτυπούν» τους νεφρούς

Δύο ή περισσότερα αναψυκτικά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες διπλασιάζουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, προειδοποιούν επιστήμονες του νοσοκομείου Βrigham and Women στη Βοστώνη, μετά από μελέτη που διεξήγαγαν σε 3.256 γυναίκες.

Η σύνδεση αυτή φάνηκε μάλιστα να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, όπως είναι η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και οι καρδιοπάθειες.
Αντιθέτως, τα αναψυκτικά που περιείχαν ζάχαρη και όχι υποκατάστατα ζάχαρης δεν επιδρούσαν αρνητικά στη νεφρική λειτουργία, όπως προέκυψε από τη μελέτη.

Η επικεφαλής των ερευνητών δρ Τζούλι Λιν σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την επίδραση της διατροφής στους νεφρούς.

Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, η μελέτη μας δείχνει ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων νατρίου και η κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνδέονται με ταχύτερους ρυθμούς φθίσης της νεφρικής λειτουργίας».

Όλες οι συμμετέχουσες στη μελέτη ανήκαν στην καυκάσια φυλή και ήταν σχετικώς προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι σαφές αν τα ευρήματα που προέκυψαν αφορούν και τους άνδρες ή άτομα άλλων φυλών.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της βιομηχανίας παρασκευής αναψυκτικών τόνισαν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ένα συνέδριο και δεν έχουν δημοσιευθεί επισήμως σε επιστημονικό έντυπο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν περάσει από αυστηρές διαδικασίες επιστημονικού ελέγχου.

Προσέθεσαν ότι είναι γνωστό πως οι δύο κύριες αιτίες χρόνιας νεφροπάθειας είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση και όχι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης.
Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο φάνηκε πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού συνδέεται επίσης με ταχεία μείωση της νεφρικής λειτουργίας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Συνέδριο Νεφρολογίας που έγινε στο Σαν Ντιέγκο.

Γιάννης Δεβετζόγλου
πηγή:    tanea.gr
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin