Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Φράουλες: Τα φρούτα που προστατεύουν το στομάχι μας

Φράουλες
Μπορεί σύμφωνα με τον κατάλογο Dirty Dozen (Βρώμικα Δώδεκα) του οργανισμού Environmental Working Group (EWG) οι φράουλες να βρίσκονται στην πρώτη θέση με τα φρούτα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, παρόλα αυτά έχουν θέση στη διατροφή μας, ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο στομάχι.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντικούς προκειμένου να ανακαλύψουν πώς επιδρά το εκχύλισμα φράουλας στο στομάχι, σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ποντικοί που έτρωγαν φράουλες επί 10 μέρες προτού τους δοθεί να καταναλώσουν αλκοόλ, παρουσίασαν λιγότερα έλκη στομάχου σε σχέση με τα ποντίκια που δεν κατανάλωσαν εκχύλισμα φράουλας. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν πως τα θετικά οφέλη της φράουλας συνδέονται με τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει αλλά και τις φαινολικές ενώσεις (οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντι-θρομβωτικές ιδιότητες). Κάπως έτσι, η φράουλα ενεργοποιεί σημαντικά ένζυμα στο σώμα, σύμφωνα με το ScienceDaily. 

Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα ίδια οφέλη θα έχει η φράουλα και στο ανθρώπινο σώμα. Και παρότι είναι αυτονόητο, οι ερευνητές τονίζουν πως η κατανάλωση φράουλας μετά την κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι κανένα θετικό αντίκτυπο στην υγεία του στομάχου.

Φράουλες vs χοληστερόλη

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry εξετάστηκε η σχέση της φράουλας με τη χοληστερόλη.

 Στη μελέτη, υγιείς άνθρωποι που έφαγαν περίπου 3 φλιτζάνια φράουλες καθημερινά παρουσίασαν κατά 14% μείωση της LDL ή "κακής” χοληστερόλης –και πτώση 9% της συνολικής τους χοληστερόλης- μετά από έναν μήνα. 

Αυτή η επίδραση μπορεί να οφείλεται στα υψηλά τους επίπεδα σε ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που δίνουν στις φράουλες το έντονο χρώμα τους, λέει ο επικεφαλής της έρευνας Maurizio Battino, Ph.D. βοηθός καθηγητής βιοχημείας στο ιταλικό Πολυτεχνείο Marche.
 πηγή: capital.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin