Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Tαχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών: Οι βόλτες δυναμώνουν το μυαλό των ηλικιωμένων

Οι βόλτες δυναμώνουν
Το περπάτημα είναι - ομολογουμένως - παρεξηγημένη άσκηση, καθώς οι πιο δραστήριοι αντιμετωπίζουν το βάδισμα ως την άσκηση των τεμπέληδων. Η επιστημονική κοινότητα πάλι φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη, καθώς νέες έρευνες δείχνουν ότι κάθε βήμα που κάνει κανείς ενισχύει τη φυσική κατάσταση αλλά και το μυαλό.

Μάλιστα τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως εξής: Οι ηλικιωμένοι που επιθυμούν να διατηρήσουν την καλή νοητική τους κατάσταση οφείλουν να βάλουν στις πρώτες θέσεις της λίστας των προτεραιοτήτων του νέου έτους το καθημερινό περπάτημα.
Ειδικότερα, μία ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών που διαμαρτύρονται για προβλήματα μνήμης συγκεντρώνονται καλύτερα και επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις πληροφορίες εάν κάνουν περισσότερα από 4.000 βήματα την ημέρα.

Ειδικότερα οι επιστήμονες έχοντας ως στόχο να εντοπίσουν τα πιθανά οφέλη του περπατήματος στην εγκεφαλική δραστηριότητα, έβαλαν στο... μικροσκόπιο 26 άνδρες και γυναίκες, των οποίων η ηλικία ήταν μεταξύ 61 και 88 ετών. Και παρότι κανείς από αυτούς δεν έπασχε από άνοια, όλοι δήλωναν προβληματισμένοι επειδή η μνήμη τους τούς εγκατέλειπε.

Οι συμμετέχοντες δέχτηκαν για μία εβδομάδα να φέρουν μια ειδική συσκευή που μετρά τη φυσική δραστηριότητα. Βάσει των δεδομένων που συνέλεξαν, οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες: τα μέλη της πρώτης ομάδας έκαναν πάνω από 4.000 βήματα την ημέρα ενώ τα μέλη της δεύτερης λιγότερα.

Επειτα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία. Επιπλέον, κλήθηκαν να δώσουν μία σειρά από νοητικά τεστ ώστε να αξιολογηθεί η μνήμη τους, οι μαθησιακές και γλωσσικές ικανότητές τους, ο βαθμός συγκέντρωσης και κατανόησης νέων δεδομένων. Επίσης βαθμολογήθηκαν για εκείνες τις λειτουργίες που αφορούν τη λήψη αποφάσεων και της εκτέλεσης μιας εργασίας.

Οι επιστήμονες τότε ανακάλυψαν ότι οι πιο δραστήριοι ηλικιωμένοι εμφάνιζαν μεγαλύτερη πυκνότητα κατά τις εγκεφαλικές μετρήσεις στην περιοχή του ιππόκαμπου και των γύρω περιοχών του εγκεφάλου. Σημειωτέον, ότι η μεγαλύτερη πυκνότητα στον ιππόκαμπο (η περιοχή αυτή συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και την πλοήγηση στον χώρο) συνδέεται με καλύτερες επιδόσεις τόσο στη μνήμη όσο και στη σκέψη.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης και επίτευξης στόχων έλαβαν (και πάλι) υψηλότερη βαθμολογία εκείνοι οι συμμετέχοντες που έκαναν πάνω από 4.000 βήματα την ημέρα.

Το ερώτημα που εύλογα γεννιέται είναι εάν ακόμη περισσότερα βήματα (πάνω δηλαδή από 4.000 ημερησίως) θα οδηγούσαν και σε καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με την επίδοση του εγκεφάλου των ηλικιωμένων.
 πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin