Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Διάσπαση των τροφών σε ενέργεια : 3 καλές συνήθειες για πιο γρήγορο μεταβολισμό

Διάσπαση τις τροφών σε ενέργεια
Θα έχετε ακούσει –και πιθανώς παρατηρήσει- πως όσο περνάνε τα χρόνια ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο… οκνηρός, μια κατάσταση που γίνεται πιο φανερή μετά τα 40. Παρότι η γενετική και η ηλικία παίζουν ρόλο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως περνάει σε μεγάλο βαθμό από το χέρι μας να αποκτήσουμε έναν αποτελεσματικό και γρήγορο μεταβολισμό – που με δυο λόγια σημαίνει καλύτερη ικανότητα του οργανισμού να διασπά τις τροφές σε ενέργεια που θα χρησιμοποιεί για τις λειτουργίες του αντί να τις αποθηκεύει με τη μορφή λίπους. "Φανταστείτε το σώμα σας σαν μία μηχανή – ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο λειτουργεί αυτή η μηχανή” εξηγεί ο ενδοκρινολόγος Scott Isaacs, MD και συγγραφέας του βιβλίου Hormonal Balance: How to Lose Weight By Understanding Your Hormones and Metabolism.


3 καλές συνήθειες για πιο γρήγορο μεταβολισμό
Τρώμε κάθε μέρα πρωινό
Ο βασικός μεταβολικός μας ρυθμός –ο αριθμός των θερμίδων που καίει το σώμα μας σε κατάσταση ξεκούρασης- βασίζεται στην ηλικία, το ύψος και το σωματότυπό μας, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά γι’ αυτόν. Μπορούμε όμως να κάνουμε πολλά για να καίμε περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας, ξεκινώντας από τη διατροφή μας και πιο συγκεκριμένα τρώγοντας κάθε μέρα πρωινό. "Το πρωινό πυροδοτεί μια κατάσταση που ονομάζεται θερμογένεση, όπου το σώμα στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο να ενεργοποιήσει τη μεταβολική διαδικασία της μετατροπής της τροφής σε ενέργεια” εξηγεί ο ειδικός. 

Τρώμε συχνά γεύματα
Για να λειτουργεί ιδανικά ο μεταβολισμός μας χρειάζεται να τρώμε μικρά γεύματα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Ιδανικά κάθε γεύμα ή σνακ στη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, είτε αυτή είναι ζωική, είτε από όσπρια και ξηρούς καρπούς είτε από γαλακτοκομικά. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neuron υποδεικνύει πως η κατανάλωση πρωτεΐνης διεγείρει τα κύτταρα που ευθύνονται για την καλή λειτουργία του μηχανισμού της καύσης θερμίδων. Από την άλλη πλευρά, τροφές πλούσιες σε σάκχαρα και απλούς υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε άλλο πρόβλημα, αντίσταση στην ινσουλίνη. "Καθώς μεγαλώνουμε, είναι πολύ σημαντικό να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης” συστήνει η διαιτολόγος Diane Kress, RD και συγγραφέας του The Metabolism Miracle. "Οι μεγάλες ποσότητες μπλοκάρουν το μεταβολισμό μας και οδηγούν το σώμα να αποθηκεύει τις επιπλέον θερμίδες ως λίπος”. 

Γυμναστική με βάρη
Η γυμναστική παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση του γρήγορου μεταβολισμού ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες. "Δεν επηρεάζει το μεταβολισμό μας μόνο την ώρα της άσκησης, αλλά βοηθά να καίμε περισσότερες θερμίδες ακόμη και 24 ώρες μετά καθώς ο μεταβολισμός παραμένει δραστήριος” εξηγεί ο δρ Isaacs. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Physician and Sports Medicine βρήκε πως άνθρωποι ηλικίας 41-81 ετών, με καλή φυσική κατάσταση, που γυμνάζονταν τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα δεν είχαν σημαντική αλλαγή στη σύσταση του σώματός τους παρά το πέρασμα του χρόνου. Όπως επισημάνθηκε στη μελέτη, η γυμναστική, και ειδικότερα η γυμναστική με βαράκια ή με το βάρος του σώματος, συμβάλει πάρα πολύ στη διατήρηση της μυικής μάζας, του πιο σημαντικού ίσως παράγοντα για να διατηρείται γρήγορος και δραστήριος ο μεταβολισμός μας σε κάθε ηλικία. 
 ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin