Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Πόσο επηρεάζουν τα θαλασσινά τα λιπίδιά μας;

θαλασσινά και  οστρακοειδή
Το καλοκαίρι ένα από τα φαγητά που καταναλώνει κανείς ευχάριστα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα οποία μπορεί να είναι μαγειρεμένα στο σπίτι ή να είναι σερβιρισμένα σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι.

Θα έλεγε κανείς πως καλοκαίρι και θαλασσινά πάνε μαζί, όμως τι γνωρίζουμε για τους κινδύνους που κρύβουν ή ακόμα και για τα θρεπτικά συστατικά τους; Τι περιέχουν τα ψάρια; Σε τι ωφελούν; 


Τα 100 γραμμάρια ψαριού προσφέρουν, περίπου, το 40% των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός ημερησίως, ενώ περιέχουν σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, ιώδιο, βιταμίνη Β12 (σημαντική για το νευρικό σύστημα), μαγνήσιο, χαλκό, πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη D καθώς και ω-3 λιπαρά οξέα που είναι ωφέλημα για την καρδιά. Αντίθετα, τα οστρακοειδή ενώ έχουν λιγότερα λιπαρά, θεωρούνται βλαπτικά για την χοληστερίνη, μια θεωρεία που σταδιακά ανατρέπεται. 

Ψάρια και μαλάκια που περιέχουν τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες είναι:

• Ο σολομός (ακόμα και ο καπνιστός)
• Τα καλαμαράκια 

• Ο μπακαλιάρος (φρέσκος ή παστός)

• Οι σαρδέλες

• Το σκουμπρί

• Ο τόνος

Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή μπορεί να προστατεύουν την καρδιά, αφού μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της "κακής" χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν αυτά της "καλής".

Τα μύδια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα χταπόδια περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. 

Επισημαίνεται ότι τα στρείδια ωφελούν περισσότερο όταν καταναλώνονται ωμά, τα μύδια ωμά ή ελαφρώς βρασμένα, και οι γαρίδες, τα χταπόδια και τα καλαμάρια βραστά ή ψητά στη σχάρα. Ο λόγος είναι ότι έτσι διατηρούν σχεδόν αναλλοίωτη τη θρεπτική τους αξία.
 πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin