Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Βότανα και φυσικές λύσεις κατά του πονοκέφαλου με μηδενικές παρενέργειες

20 πιο σημαντικά βότανα
Είναι γνωστό σε όλους ότι τα φάρμακα που προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία έχουν σαν πρώτες ύλες τα φυτά. Αν όμως δεν χρησιμοποιήσουμε τα σκευάσματα του εμπορίου αλλά τα ίδια τα φυτά, θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα; Και όμως σε μερικές περιπτώσεις η απάντηση είναι θετική. Η ενέργεια βέβαια των φυτών είναι πιο «ελαφριά» από αυτή των φαρμάκων, αλλά είναι σαφέστατα πιο υγιεινή και με μηδενικές παρενέργειες.

Τους περισσότερους από εμάς, λόγω άγχους και πολλών υποχρεώσεων, μας βασανίζουν συχνά οι πονοκέφαλοι. Τα παυσίπονα έχουν γίνει σχεδόν μέρος της καθημερινότητάς μας αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν κοιτούσαμε πιο προσεκτικά στο φυτικό βασίλειο.  Παρακάτω παρατίθενται μερικά βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου, αν αυτός βέβαια δεν οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια.

Λεβάντα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας την κατατάσσουν ανάμεσα στα 20 πιο σημαντικά βότανα. Η ζήτησή της είναι τόσο μεγάλη σε όλες τις χώρες ώστε στη Γαλλία παράγονται κάθε χρόνο με απόσταξη πάνω από 1,5 εκατομμύριο κιλά αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Η λεβάντα σαν αφέψημα ανακουφίζει από τον πονοκεφάλους που προέρχονται από υπερβολική κούραση ή από αδυναμία. Βράζουμε μια κουταλιά λουλούδια σε ένα φλιτζάνι νερό, περιμένουμε 10 λεπτά και πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα, με μικρές γουλιές, ανάμεσα στα γεύματα.

Αντράκλα (ή αλλιώς Γλιστρίδα)

Περιέχει περισσότερα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε από κάθε άλλο φυτό που έχει μελετηθεί. Ο φρέσκος χυμός του φυτού, με λίγο μέλι σταματά τον πονοκέφαλο ο οποίος έχει σαν αιτία τη δίψα ή τη ζέστη.
Λουΐζα 

Είναι ένα από τα βότανα που τα χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια όλοι οι λαοί. Μάλιστα ήταν ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα για τον πονοκέφαλο. Έχει πικρή γεύση αλλά με λίγο μέλι πίνεται εύκολα. Για τον πονοκέφαλο ωστόσο, πρέπει να κοπανίσουμε φρέσκα φύλλα Λουΐζας και να κάνουμε επαλείψεις με αυτή την πάστα στο μέτωπο. 
    
Βαλεριάνα

Ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα το οποίο είναι ένα από τα πρώτα σε ζήτηση βότανα που μαζεύουν οι γερμανοί τουρίστες, γιατί πουλάνε ακριβά τις ρίζες όταν γυρίζουν στη χώρα τους. Σε μικρές δόσεις το αφέψημα ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, ενώ σε μεγάλες δόσεις προκαλεί κακοδιαθεσία.
Πηγή: «100 βότανα, 2000 θεραπείες», Κώστας Μπαζαίος, εκδόσεις Διατροφή &Υγεία, capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin