Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων «χτυπούν» στην καρδιά

Βισφαινόλη Α
Εννιά στους 10 ανθρώπους έχουν στον οργανισμό τους Βισφαινόλη Α, μία ουσία που βρίσκεται σε πλαστικά μπουκάλια και μπιμπερό. Οι ειδικοί διευκρινίζουν πως όσοι έχουν την ουσία σε υψηλά επίπεδα, έχουν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Η χημική ουσία Βισφαινόλη Α ή BPA χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πλαστικών μπουκαλιών, δίσκων CD, συσκευασιών τροφίμων καθώς και πιστωτικών καρτών. Το χημικό μπορεί να μιμηθεί τη δράση των οιστρογόνων και έχει επίσης συσχετισθεί με χαμηλή παραγωγή σπέρματος, καρκίνο του προστάτη και αναπτυξιακά προβλήματα του εμβρύου.


Η μελέτη με υπεύθυνο τον Ντέηβιντ Μέλτσερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έξετερ ανέλυσε δεδομένα από περίπου 1.500 ενηλίκους και επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ ΒΡΑ και καρδιακών προβλημάτων, αλλά όχι μεταξύ ΒΡΑ και διαβήτη.

Το 2008, για πρώτη φορά, η ΒΡΑ σχετίστηκε με διαβήτη και καρδιοπάθειες, αλλά το Αμερικανικό Χημικό Συμβούλιο αμφισβήτησε τη μελέτη.

Η νέα έρευνα όμως έρχεται να επιβεβαιώσει τα πορίσματα της πρώτης μελέτης, όσον αφορά την καρδιά, αλλά όχι το διαβήτη.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία ένας 60χρονος με τα χαμηλότερα επίπεδα βισφενόλης Α έχει πιθανότητες 7,2% να εμφανίσει καρδιαγγειακό νόσημα, ενώ ένας άνδρας με τριπλάσια ποσότητα βισφενόλης έχει πιθανότητα 10,2%. 

Για μια ακόμη φορά, το Αμερικανικό Χημικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το περιοδικό Nature, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της νέας μελέτης και επεσήμανε ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρώτη.

Ορισμένοι επιστήμονες, από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι και η νέα έρευνα δεν έδειξε με ποιο μηχανισμό η βισφενόλη Α συνδέεται με τις καρδιοπάθειες, απλώς κατέδειξε (με στατιστικές μεθόδους) ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην ουσία και στην καρδιά.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ θεωρεί μέχρι στιγμής ασφαλή την ουσία, αλλά έχει δηλώσει ότι σύντομα θα ανανεώσει τις οδηγίες του, άγνωστο προς ποια κατεύθυνση.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο PloS ONE.
 πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin